ГоловнаЕкономікаБізнес

Метою скасування мита на експорт українського брухту може бути його масове вивезення в невизнане Придністров'я, - металурги

У парламенті зареєстровано рішення про скасування продовження мита на експорт металобрухту.

Метою скасування мита на експорт українського брухту може бути його масове вивезення в невизнане Придністров'я, - металурги
Фото: pixabay.com

Незважаючи на те, що раніше Верховна Рада проголосувала за продовження дії мита на експорт металобрухту, в парламенті було зареєстровано рішення про скасування цього рішення. Як повідомив голова об'єднання "Укрметалургпром" Олександр Каленков, до введення мита український металобрухт масово вивозили в невизнане Придністров'я, яке зацікавлене в скуповуванні металобрухту.

"Так, йшов український металобрухт у Придністров'я. Це російський анклав у Молдові, називається Молдавський металургійний завод, але до Молдови він не має жодного стосунку. І вони мають можливість купувати за завищеними цінами український металобрухт, тому що вони отримують електроенергію і газ практично безкоштовно. "Газпром" їм дає безкоштовно заробляти. Вони вимивають металобрухт звідси з України і роблять продукцію", - заявив Каленков.

За словами Каленкова, вплив цього металургійного заводу на квазідержаву досить великий і в цілому може визначати його існування.

"На ці гроші існує цей анклав у Придністров'ї. Це практично одне велике промислове підприємство, і сюди ж, в Україну, вони викидають свою продукцію, демпінгують і витісняють наші робочі місця", - заявив експерт.

Раніше повідомляли, що дія мита на вивіз металобрухту з України допомогла зберегти 30 тисяч робочих місць, в основному в металургії, і, зокрема, відновити роботу вітчизняних металургійних підприємств, які були зупинені через брак металобрухту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram