ГоловнаЕкономікаБізнес

Рада підвищила і продовжила експортне мито на металобрухт

Лобістський захід із тимчасового став постійним.

Рада підвищила і продовжила експортне мито на металобрухт
Фото: Макс Левин

Верховна Рада в четвер, 28 лютого, продовжила дію мита на експорт металобрухту і підвищила його розмір з 42 євро до 58 євро за тонну.

У липні 2016 року з метою ліквідації дефіциту металобрухту на внутрішньому ринку для першорядного забезпечення потреб оборонної промисловості та відновлення об'єктів інфраструктури парламент прийняв закон про тимчасове підвищення експортного мита на металобрухт з 10 до 30 євро за тонну. Підвищення експортного мита активно лобіювали українські металурги. Вони неодноразово вказували, що, незважаючи на гострий дефіцит металобрухту на українських заводах, Україна експортує рекордні обсяги брухту, що є вкрай деструктивною тактикою. У 2015 році вивіз брухту з країни побив рекорд і сягнув понад 1,2 млн тонн.

Після цього дію мита двічі продовжували, а 2018 року воно зросло до 42 євро.

Тепер його дію знову продовжують - до вересня 2021 року. За відповідний законопроект проголосували 234 народних депутати.

У пояснювальній записці сказано, що ведення в Україні правового режиму воєнного стану, який тривав з 26 листопада 2018 до 26 грудня 2018, дає додаткові підстави для застосування Україною відповідних винятків з правил Генеральної угоди про тарифи і торгівлю (ГУТТ)/Світової організації торгівлі (СОТ).

Також у пояснювальній записці сказано, що активне розгортання глобальної торговельної війни надаватиме пріоритетність значно актуальніших міжнародним спорам щодо подальшого формату світової торгівлі металами між основними країнами-виробниками.

На користь України в цьому питанні зіграла і світова практика: з 2010 року різними країнами світу введено понад 25 заходів, які обмежують або повністю забороняють експорт металобрухту. При цьому жодних торгових спорів у рамках СОТ ці заходи не спровокували.

Спочатку редакція законопроекту передбачала продовження мита до 15 вересня 2022 року, проте протягом обговорення було внесено поправку голови фракції "Блок Петра Порошенка" Артура Герасимова, згідно з якою дію мита продовили до 2021 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram