ГоловнаЕкономікаДержава

Рада прийняла поправки Порошенка до закону про мита на металобрухт

Підвищені ставки будуть чинними тільки 1 рік.

Рада прийняла поправки Порошенка до закону про мита на металобрухт
Фото: pixabay.com

Верховна Рада у вівторок, 12 липня, затвердила поправки Президента України до законопроекту №3868, який підвищує експортне мито на металобрухт.

За це проголосували 248 народних депутатів.

21 квітня 2016 року парламент тимчасово, на три роки, підвищила мито на експорт брухту чорних металів з 10 євро до 30 євро за тонну. Але прийнятий Радою закон отримав негативний відгук Євросоюзу. Представництво ЄС в Україні повідомило, що Верховна Рада, підвищивши втричі мита на металобрухт, порушила "дух і букву" угоди про зону вільної торгівлі.

16 травня Порошенко ветував закон і скерував Раді свої поправки, запропонувавши скоротити термін чинності мита до 1 року. Крім того, він запропонував скасувати реєстрацію контрактів на експорт металобрухту для лібералізації зовнішньоекономічної діяльності, тоді як квітневий законопроект передбачав припинення їхньої дії на три роки.

Підвищення експортного мита активно лобіювали українські металурги. Вони неодноразово вказували, що, попри гострий дефіцит металобрухту на українських заводах, Україна експортує рекордні обсяги брухту, що є вкрай деструктивною тактикою. 2015 року вивезення брухту з країни побило рекорд і становило понад 1,2 млн тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram