ГоловнаЕкономікаБізнес

Електрометалургія показала зростання в 37% за два роки через мито на експорт брухту

Надходження до бюджету від експорту брухту становили майже мільярд гривень.

Електрометалургія показала зростання в 37% за два роки через мито на експорт брухту
Фото: ostro.org

З жовтня 2016 року по вересень 2018 року виробництво металургійної продукції зросло на 37%. Головною причиною цього стало мито на експорт металобрухту 30 євро з тонни, яке було застосоване з кінця 2016 року. Про це повідомляє сайт Об'єднання підприємств "Укрметалургпром", передає БізнесЦензор.

Згідно з повідомленням профільної асоціації, в цей період надходження до державного бюджету від експорту сировини становили майже 1 млрд грн.

Гірничо-металургійний комплекс (ГМК) показав зростання відразу з кількох позицій:

  • виробництво сталі збільшилося на 3%.
  • випуск труб зріс на 26%.
  • виготовлення металоконструкцій збільшилося на 34%.

Стабілізація поставок металобрухту на українські метпідприємства, які за два роки збільшилися на 24%, призвела до того, що дефіцит сировини на ринку скоротився з 20% до 2%, тобто в 10 разів.

"Мито на експорт брухту стало корисним і для металургів, і для держави. Крім того, воно не шкодить інтересам ломозаготівельників, оскільки метпідприємства платять за сировину справедливу ціну і мито не стало загороджувальним для експортерів. Більш того, за два роки метпідприємства-споживачі брухту підвищили заробітну плату своїм працівникам на 66%", - сказано в повідомленні "Укрметалургпрома".

Нагадаємо, з 15 вересня 2016 року в Україні діє мито на експорт металобрухту в розмірі 30 євро з тонни. Його дію Верховна Рада продовжує щороку через тиск Євросоюзу, який виступає проти цієї норми. З вересня 2018 року мито було підвищено до 42 євро за тонну вивезеного металобрухту. 16 січня Комітет Верховної ради з питань промислової політики рекомендував парламенту продовжити експортне мито на брухт на три роки, підвищивши його до 58 євро за тонну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram