ГоловнаЕкономікаДержава

Сміла може залишитися без опалення в березні через зрив графіка погашення заборгованості

"Нафтогаз" закликає владу міста вжити необхідних заходів.

Сміла може залишитися без опалення в березні через зрив графіка погашення заборгованості
Смела может остаться без отопления в марте
Фото: moygrad.kiev.ua

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" не підтвердила номінації на березень на постачання газу комунальному підприємству "Смілакомунтеплоенерго", яке забезпечує теплом і гарячою водою місто Сміла Черкаської області, через зрив графіка погашення заборгованості.

Про це повідомляють на сайті НАК.

"Через зрив графіка щомісячних платежів за договором реструктуризації заборгованості НАК "Нафтогаз" не має правових підстав для підтвердження номінацій КП "Смілакомунтеплоенерго" на березень 2019 року. "Нафтогаз" надав підприємству всі можливі знижки і відстрочки розрахунків, передбачені законодавством. Однак виробник тепла вже два місяці не виконує графік погашення реструктуризованої заборгованості", - йдеться в повідомленні.

Зазначають, що заборгованість теплопостачальних підприємств міста вже не перший рік заважає нормальному проходженню опалювального сезону, зокрема борги перед "Нафтогазом" у розмірі 85,5 млн гривень були накопичені в період з 2010 року, коли за рішенням місцевої влади міські котельні експлуатувалися ТОВ "Сміла Енергоінвест" у рамках спільної діяльності.

"Минулого року за участю центральних органів влади, органів місцевої влади та "Нафтогазу" здійснено комплекс заходів для вирішення питань заборгованості теплопостачальників Сміли. З комунальним теплопостачальним підприємством міста врегульовано борги попереднього теплопостачальника і здійснено додаткову реструктуризацію заборгованості, яка підлягає врегулюванню, на загальну суму 62 млн гривень", - йдеться в повідомленні.

У грудні 2018 року "Нафтогаз" уклав угоду і підтвердив номінації на газ на пільгових умовах для комунального підприємства "Смілакомунтеплоенерго", проте з початку 2019 року КП припинило сплату щомісячних платежів за договорами реструктуризації (зобов'язання виконано тільки за грудень 2018 року).

Станом на 20 лютого 2019 року заборгованість із виконання договорів реструктуризації становить 1,03 млн гривень. "Нафтогаз" закликає владу міста вжити необхідних заходів для відновлення платежів за договором реструктуризації заборгованості.

Нагадаємо, в листопаді минулого року в Смілі ввели надзвичайний стан через відсутність опалення. Рішення про це ухвалила міськрада. Навчальні заклади міста пішли на канікули, без тепла залишилися житлові будинки, лікарні, дитсадки та школи. Повідомляли, що місто не отримало від "Нафтогазу" номінації на газ через борг у розмірі 85 млн грн, накопичений попереднім ліцензіатом.

Для запуску опалювального сезону уряд вирішив надати Смілі 25 млн гривень кредиту. 27 грудня місто почало отримувати газ від "Нафтогазу".

У січні в.о. мера Сміли повідомили про підозру за зрив опалювального сезону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram