ГоловнаЕкономікаБізнес

НКРЕКП затвердила постанову про позапланові перевірки облгазів у березні

Перевірки чекають на 20 операторів ГРС, що входять до групи РГК.

НКРЕКП затвердила постанову про позапланові перевірки облгазів у березні
Фото: kyivgaz.ua

Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила постанову про проведення позапланових перевірок операторів газорозподільних систем через донарахування в платіжках.

Відповідне рішення комісія ухвалила у вівторок.

Перевірки чекають на Вінницягаз, Волиньгаз, Дніпрогаз, Дніпропетровськгаз, Житомиргаз, Закарпатгаз, Запоріжгаз, Івано-Франківськгаз, Київоблгаз, Криворіжгаз, Львівгаз, Миколаївгаз, Рівнегаз, Сумигаз, Тисменицягаз, Харківгаз, Харківміськгаз, Хмельницькгаз, Чернівцігаз та Чернігівгаз.

Нагадаємо, восени 2018 року багато операторів газорозподільних мереж у платіжках здійснили донарахування побутовим споживачам обсягів газу в середньому до 1,5%, яке враховувало різницю в приведенні до стандартних умов. Зробили це облгази і газзбути групи РГК Дмитра Фірташа.

Гройсман закликав "вжарити" газзбути "по перше число" за хибні платіжки

Вузли обліку природного газу в пунктах передавання газу з газотранспортної системи в газорозподільну систему в автоматичному режимі здійснюють вимірювання за стандартних умов (20 °с), проте лічильники газу у побутових споживачів не здійснюють такої температурної корекції обсягів і вимірюють за фактичної температури навколишнього середовища. В результаті відбуваються втрати газу, проте вони вже враховані НКРЕКП під час розрахунку тарифу.

Тому Нацкомісія заборонила виставляти платіжки за газ з приведенням до стандартних умов.

На початку січня 2019 року комісія звернулася в Державну регуляторну службу із запитом про дозвіл на проведення позапланової перевірки. Потрібний дозвіл був отриманий в другій половині лютого.

Зараз всі 20 операторів ГРС, що входять в РГК, оскаржують заборону НКРЕКП про здійснення донарахувань за приведення до стандартних умов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram