ГоловнаБлогиБлог Юрія Огірчука

Не було б гірше...

Останній тиждень червня характеризувався продовженням дії загальних тенденцій до подальшого зниження роздрібних цін на бензин та дизпаливо на ринку України. Звичайно, якби не суттєве підвищення акцизного навантаження, цінові показники на стелах АЗС були б на 50-60 копійок на літрі нижче. Однак, маємо дякувати рітейлерам та урядовцям від нафти та газу й за те що маємо…

Фото: vladnews.ru

Минулої середи Експертно-аналітична група з опрацювання питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної промисловості (ЕАГ) вкотре розглянувши цінову ситуацію на ринку нафтопродуктів, його ресурсне наповнення та проаналізувавши вплив світових тенденцій, знову рекомендувала учасникам ринку продовжувати знижувати ціни на пальне. Учасники засідання констатували зниження цін на нафтопродукти на світових ринках, а також наявність достатніх їх запасів для забезпечення стабільності на внутрішньому ринку.

Як ми вже повідомляли, тижнем раніше, після чергового одномоментного зниження роздрібних цін на 30 коп./л заправниками, що входять до групи «Приват», ЕАГ зазначала, що зниження цін на бензин і дизель на українському ринку має бути більш стрімким і динамічним, а учасникам ринку було рекомендовано знизити ціни на бензини на 70 коп. а на дизельне паливо - на 60 коп. за літр.

Однак не все так просто, як виглядає з вікон високих урядових кабінетів. Так, за моніторинговими даними НТЦ «Псіхея», станом на кінець минулого тижня низькооктановий бензин А-80 пропонувався на українських заправках у середньому по 10,20 грн./л, що на 0,88% дешевше, ніж місяць тому. Відчутно суттєвіше подешевшав у роздробі А-92-й бензин. Середньоринкова вартість даного виду палива у вітчизняних заправників складає нині 10,51 грн./л (-2,59% за місяць). Найпопулярніший А-95-й бензин подешевшав за тридцять днів на 4,64% й пропонується у середньому по 10,78 грн./л. Продовжилося зниження цін і на дизпаливо, середньоринкова ціна літра якого складає сьогодні 9,65 грн., що на 3,39% дешевше, ніж на початку літа. Вкотре порадував по факту здешевлення за місяць і скраплений пропан-бутан, літр якого подешевшав у червні на 4,23% до рівня у 6,26 грн./л.

Дійсно, темпи зниження цін на внутрішньому роздрібному ринку все ще суттєво відстають від відповідних показників у Європі, де бензин подешевшав за аналогічний період більше, ніж на 10%. До слова вартість імпортного високооктану, що пропонується цистерновими партіями на кордоні країни, за останній місяць знизилася на 6,13%, а імпортний дизель скинув і того більше – 10,69%. Однак, крупногуртові ціни на А-95-й на внутрішньому ринку за той же час зросли на 4,6%, а на дизель – впали на 7,4%. А-95-й, що пропонується на дрібногуртовому ринку, подешевшав за 30 днів на 3,2%, а бензовозні партії дизпалива – на 8,2%.

Як видається, зниження роздрібних цін стримується підвищенням податкового навантаження. Так, у третій декаді червня акциз складав 254 євро за кожну тонну, що суттєво вище ніж у травні. Аби не цей фактор, то бензин на наших заправках міг би бути дешевше майже на 60 коп./л.

Тож сподіватимемося, що стабільність та об’єми надходжень до державного бюджету не вступатимуть у суперечність із меркантильними інтересами пересічного споживача й у найближчій перспективі не відбудеться зміни тенденцій розвитку цінової ситуації на паливному ринку, а вартість бензину й дизельного пального продовжить поетапне зниження…

Юрій Огірчук Юрій Огірчук , Аналітик розвитку паливного ринку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram