Медіа на службі бізнесів Януковича

Дуже часто представники медіа свідомо чи не свідомо втягуються у конфлікти, які мають бізнесову природу. Проте, коли вони свідомі цього, то які з них журналісти?

Вчорашній ефір програми «Наші гроші» на телеканалі ЗІК був побудований на прізвищі Дубневич і висновках ведучого у стилі: «ай-яй-яй, як погано». Не вперше, звісно. Журналісти, які проводять справжні, неупереджені, об'єктивні розслідування зробили дуже багато для повалення ладу Януковича і роблять зараз для боротьби з корупцією. Якщо, звісно такі розслідування відбуваються з дотриманням стандартів та знанням справи, за яку вони беруться. Бо якщо цього немає, то такі журналісти перетворюються на лобістів однієї зі сторін, яку неприховано, в кадрі, навіть видають за експертів. На десятки висловів на кшталт: «… Дубневич через суд став монопольним представником…», «тендер на якому перемогли Дубневичі..», «…монополія імені Дубневичів…» як і про чисельні згадки про Блок Петра Порошенка у цій 10- хвилинній програмі сенсу реагувати немає. Все це вже було, у не такому вже далекому 2012 році, і не тільки на цьому, багатьма шанованому телеканалі.

Проте з’явилася і новизна. Ведучий Денис Бігус зі смаком вимовляє у ефірі: «А тим часом шановна львівська громада зробила із Дубневичів народних депутатів. Дякую, львів’яни». І ось на ці саркастичні нотки слід відповісти. Бо принижувати вибір громади не мають права жодні «чесні» чи чесні медійники.

Шановані розслідувачі. «Дайте си на стримання трохи», як кажуть у Львові. Місцева громада 25 жовтня 2014 року зробила свій вибір вільно, не зважаючи на подібний бруд, який ллють роками вам подібні і не дуже. Мене вдруге обрано народним депутатом України на Городоцькому виборчому окрузі, з показником у більш ніж 60%. Єдиного з усіх мажоритарних кандидатів, обраних до парламенту 7 скликання. Вочевидь, це є певне визнання моєї роботи на окрузі і у Верховній раді.

Далі просто. В той час, коли я виступав з трибун і закликав боротися з режимом Януковича так, як мисливці зі звіром, брав активну участь у всіх подіях Майдану, фірмочка під омофором Саші Стоматолога котра зветься АТ «Механіка» монопольно, всупереч законам і логіці, зайняла провідне місце на ринку специфічних деталей для залізниці. Втративши через півтора року шматок пирога, неофіти Януковича молодшого вирішили через медіа відстояти місце не ринку. Ось так журналісти антикорупційного проекту «Наші гроші» перетворилися на розслідувачів-лобістів структури, яка поповнювали кишені злочинного режиму. Ну то нехай, кожен заробляє по своєму.

Але я теж, як і автор програми «Наші гроші», дякую львів’янам, городоччанам, мостищанам та самбірчанам. За їхній вибір, на який не вплинули тонни чорнухи, яку виливала бульварна преса, недобросовісні кандидати і «журналісти-розслідувачі», а по сумісництву – лобісти. Нам своє робити – і словом, і ділом!

Ярослав Дубневич Ярослав Дубневич , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram