ГоловнаБлогиБлог Віктора Мазярчука

Як заставити Міністерства бути прозорими: приклад Міністра АПК Кутового

Із подивом сьогодні дізнався, що через 8 місяців роботи єдиного порталу публічних коштів E-data (www.e-data.gov.ua) не всі центральні органи виконавчої влади зареєструвалися на порталі. За даними проекту E-data, станом на 19 травня 2016 року, Міністерство аграрної політики та продовольства України єдине Міністерство, яке не зареєстроване на порталі. Слід зазначити, що на порталі уже зареєстровано 28949 службових кабінетів розпорядників та отримувачів бюджетних коштів.

Джерело: дані надані проектом E-data

Така ситуація з ігноруванням норм Законів, що стосується публікації бюджетної інформації не дивина для даного Міністерства. Воно є практично єдиним центральним органом виконавчої влади, яке порушує пункт 5 статті 28 Бюджетного кодексу України і не розміщує на власному інтернет сайті паспорти бюджетних програм. Натомість розміщує тільки тексти наказів, без додатків.

Навіть, Міністерство освіти і науки України зареєструвалося на порталі та розмістило на E-data аж цілих два документи про використання публічних коштів.

Лідером із внесення даних на портал є Міністерство оборони України яке розмістило на порталі E-data інформацію про 17 581 договорів, актів та звітів пов’язаних з використанням публічних коштів.

Три кроки, як можна змінити ситуацію:

1. повідомити про ситуацію, яка склалася Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б. надіславши до Кабінету Міністра України відповідне звернення, копія додається.

2. повідомити на Урядову гарячу лінію за телефоном 0 800 507 309 про порушення законодавства. Правда з першого разу на неї додзвонитися не вдалося. Проте, наполегливість і моє звернення зареєстровано за номером 5278348 від 19.05.2016 року.

3. повідомити про невиконання норм Закону Міністра АПК, надсилаючи офіційний лист Міністерству АПК на e-mail: [email protected].

Скоро зможемо оцінити який спосіб впливу є найбільш ефективний, а також порівняти рівень наповнення інформації Міністерством АПК з іншими відомствами. Переконаний, що як тільки дана інформація дійде до пана Кутового Т.В. то рівень наповнення інформації на порталі E-data одразу кардинально підвищиться.

Віктор Мазярчук Віктор Мазярчук , Голова правління Центру досліджень фіскальної політики
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram