ГоловнаБлогиБлог Марини Бурмаки
Спецтема
Конец света

Кінець Макдональдса за календарем Майя

Рішення про вигнання із Болівії корпорації McDonald’s місцевий уряд прийняв «у зв’язку із …завершенням календаря майя».

Уряд Болівії, 55% якої складають індійці кечуа та аймара, виганяє з країни корпорації McDonald’s і Coca - Cola.

Фото: discovery.com

На вимогу влади, ці компанії повинні повністю припинити свою діяльність у Болівії з 21-го грудня 2012 року. Президент Ево Моралес пояснив, що це рішення прийняте у зв’язку із завершенням календаря майя.

А відхід McDonald’s і Coca-Cola з країни «…стане частиною святкувань в ознаменування кінця капіталізму і початку нової культури життя».

Але головне - влада мотивує заборону на діяльність згаданих корпорацій тим, що вони виробляють продукцію, шкідливу для здоров’я, і абсолютно чужу болівійській культурі. Набагато краще від кока-коли - місцевий абрикосовий напій, вважають болівійці.

Таким чином, країна стає другою в Латинській Америці після Куби, де населення звільниться від шкідливого фаст-фуду.

А кілька років тому діяльність McDonald’s припинилася в Ісландії через те, що саботаж обридлого фаст-фуду з боку місцевого населення призвів до розорення закладів.

Ці факти дещо псують звіти McDonald’s, де йдеться мова про «світове панування». Адже основна мета корпорації - відкривати все більше і більше представництв по всьому світу. Навіть попри те, що ця тривала експансія означає знищення місцевої культури харчування, не кажучи вже про місцевих виробників.

Для створення міфу про свою «корисну» продукцію McDonald’s щорічно витрачає на рекламу більше 1,8 млрд. доларів.

Хоча в реальності – це надзвичайно шкідлива їжа, що містить багато жиру, цукру, солі і хімічних добавок, але мало клітковини і вітамінів.

Крім того, в усіх неєвропейських країнах, де не існує системи контролю за генетично модифікованою їжею, McDonald’s активно використовує генетично модифіковані інгредієнти у своїй продукції.

Індустрія швидкого харчування на чолі з McDonald’s викликає серйозну стурбованість у медиків всього світу.

Нещодавно кампанію проти фаст-фудів в США підтримали лікарі американської Державної служби охорони здоров’я. Вони заявляють, що «порушення культури харчування і пов’язане з ним ожиріння стають причиною смерті 300 000 американців щорічно».

Величезна кількість людей та міжнародних організацій критикує McDonald’s стосовно ряду серйозних питань.

З середини 80-х років XX століття лондонське відділення «Greenpeace» об’єднало чимало таких протестувальників на щорічному Дні всесвітніх дій проти McDonald’s. Він проходить кожного року 16-го жовтня у вигляді пікетів та демонстрацій у всьому світі.

У всьому світі, крім України...

Марина Бурмака Марина Бурмака , Політолог, громадський діяч, президент Українського Центру суспільного розвитку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram