ГоловнаБлогиБлог Марини Бурмаки

Сексуалізація дітей: ростимо споживачів «з колиски до могили»

Одна з найпопулярніших комп’ютерних ігор для дівчаток – «Міс Бомбо». У ній дівчинка повинна максимально збільшити свої груди, щоб вийти заміж за міліардера.

Які почуття у вас викликають дитячі конкурси краси, де маленькі дівчатка з густо нафарбованими личками ходять по подіуму у купальниках, неприродно зазивно вихляючи недорозвинутими стегнами?

Які думки у вас виникають, коли на вітрині дитячого магазину виставлено «Набір для стриптизу» - з дитячими поясами для панчох та іграшковими грошима?

Яке враження на вас може справити 8-річна дівчинка у футболці з написом: «Да, но не с тобой!»?

Чи усвідомлюємо ми, що сьогодні тотальна сексуалізація, від якої дитині не сховатися ні вдома, ні в школі, ні на вулиці, деформує дитячу картину світу?

Стає все очевидніше, що існуючі упродовж тисячоліть такі традиційні інститути, як сім’я і дитячі співтовариства, втрачають своє значення, відбувається явна заміна інститутів соціалізації.

Спосіб передання культури безпосередньо - з рук дорослого або однолітка - і через культурні знаряддя - книги, іграшки, витвори мистецтва - по суті поступово підміняється телеекранною соціалізацією.

Якщо практично у кожному сучасному фільмі є присутніми сцени сексу, жорстокості, містики, якщо в комп’ютерних іграх насаджуються образи напівоголених спокусливих воячок, жорстоких і нещадних, або жахливих роботоподібних монстрів, і ллється річкою «віртуальна» кров, напрошується висновок про те, що йде безконтрольна і безпрецедентна маніпуляція дитячою свідомістю у напрямі «сексу і насильства».

Подібна сексуалізація дівчаток передпідліткового віку - від 8 до 12 років - у популярній культурі і рекламі стає проблемою, якій значно сприяють маркетологи, що намагаються створити споживачів «з колиски до могили».

Одяг малечі уже практично не відрізняється від стилю одягу дорослих. Величезна кількість сексуальних товарів випускається для ринку дуже маленьких дітей.

Але дивує, що у нашому суспільстві з глибокими традиціями виховання дітей на основі духовних цінностей мало хто наважується публічно висловлювати протест проти нездорової і шкідливої репрезентації сексуальності дівчаток; проти того, як ЗМІ представляють сексуальність дівчаток таким чином, що безпосередньо пов’язаний з можливими доходами.

Адже зрозуміло, що ідеали тіла, представлені у ЗМІ, практично недосяжні, але дівчатка не завжди це усвідомлюють. І вони будуть купляти величезну кількість товарів, щоб добитися такого вигляду. Створюється нескінченне споживацтво.

Дослідження міжнародних організацій показують, що з 1990-х років стабільно росте сексуальний зміст, спрямований на дітей. Час тому сприяє. Брітні Спірс з’явилася на MTV як сексуальна школярка. А у дітей передпідліткового віку вже є кишенькові гроші - ідеальний ринок для маркетологів, які хочуть охопити нову групу населення.

До 2007 року споживачі у віці від 8 до 12 років витратили у світі 170 мільярдів доларів.

Але нам варто пам’ятати, що сексуалізація дуже негативно відбивається на здоров’ї дівчаток.

По-перше, вона зменшує упевненість в якостях тіла дівчинки, що часто призводить до емоційних розладів. Зокрема, дівчата, які прагнуть до висот сексуальності, стають менш здатні до концентрації, логічного мислення і навіть рахування.

По-друге, доведено, що у дівчаток виникають психологічні проблеми: депресія, розлади харчової поведінки(наприклад, постійне голодування) і знижена самооцінка.

По-третє, це фатально відбивається на статевому житті.

Сексуалізація негативно впливає і на хлопчиків. Юнаки, виховані на певних критеріях жіночої привабливості, зазнають проблеми з пошуками адекватної пари.

Вчені б’ють на сполох про те, що у суспільстві, де розвинена сексуалізація, виникає дискримінація за статевою ознакою, жінкам важче зробити кар’єру у традиційно «чоловічих» областях (таких, як, наприклад, політика), збільшується кількість актів сексуального насильства і збільшується попит на дитячу порнографію.

Що ж при цьому робити батькам?

Прогляньте разом з дівчинкою фільм чи підлітковий журнал, обговоріть їх зміст. Як серйозно вона до цього відноситься? Чи розуміє ваша дитина, що глянцевого образу можна досягти тільки з допомогою медицини і за великі гроші?

А ще - робіть дівчаткам компліменти, які не пов’язані з їх зовнішністю, щоб підкреслити їх особистість; заохочуйте активність у розвитку творчих здібностей; допомагайте дітям створювати свої власні ЗМІ - веб-сайти, блоги, які не будуть сфокусовані на сексі і зовнішності.

Ми не можемо відмовитися від нашої відповідальності дорослих, і залишити дітей сам-на-сам серед небезпечних інформаційних потоків.

Наш найперший батьківський обов’язок - безпека дітей. І ми повинні бути готові боротися за свою малечу!

Марина Бурмака Марина Бурмака , Політолог, громадський діяч, президент Українського Центру суспільного розвитку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram