ГоловнаСвіт

Венесуела проведе військові навчання після того, як Лондон підтримав Гаяну

Британський патрульний корабель HMS Trent візьме участь у спільних навчаннях із Гаяною після Різдва.

Венесуела проведе військові навчання після того, як Лондон підтримав Гаяну
Фото: Вікіпедія

Венесуела наказала збройним силам провести військові навчання у відповідь на рішення Великої Британії відправити військовий корабель для підтримки сусідньої Гаяни.

Про це пише BBC.

Військові лідери заявили, що 5600 солдатів візьмуть участь в "оборонних" навчаннях на східному узбережжі Карибського басейну та Атлантичного океану у Венесуелі.

У телезверненні президент Ніколас Мадуро заявив, що навчання розпочато у відповідь “на провокацію та загрозу Сполученого Королівства миру та суверенітету нашої країни”.

Він додав, що цей крок був “практично військовою загрозою з боку Лондона” і зламав “дух” нещодавньої угоди, досягнутої між Венесуелою та Гаяною, не використовувати силу для вирішення їхньої суперечки.

Віцепрезидент Гаяни Бхаррат Джагдео заявив, що присутність корабля була “звичайною” та частиною побудови “захисного потенціалу”.

“Ми не плануємо вторгнення до Венесуели. Президент Мадуро знає це, і йому не потрібно турбуватися про це”, − заявив він на пресконференції.

У неділю Лондон підтвердив, що HMS Trent візьме участь у спільних навчаннях із Гаяною після Різдва. Патрульний корабель направили до Карибського басейну для пошуку контрабандистів наркотиків, але він отримав нове завдання після того, як уряд Венесуели пригрозив анексувати регіон Ессекібо в Гаяні.

Що було раніше

Про Ессекібо і передісторію конфлікту

  • Есекібо, маючи 159 500 квадратних кілометрів площі, становить дві третини території, контрольованої Гаяною, і тут проживає близько шостої частини її населення. Статус регіону давно є джерелом напруженості між двома сусідами.
  • Рішенням міжнародного арбітражного суду 1899 року Есекібо передали Великобританії, яка в той час була колоніальною державою в Гаяні. Протягом десятиліть уряди Венесуели стверджували, що це рішення було несправедливим.
  • У 1966 році Гаяна здобула незалежність, а Лондон та Каракас домовилися про створення комісії з представників Гаяни та Венесуели для повторного розгляду спору. Однак за 60 років ситуація не вирішилася.
  • У 2015 році американський нафтовий гігант ExxonMobil виявив нафту у водах біля узбережжя Ессекібо. У 2018 році Гаяна подала позов до Міжнародного суду у Гаазі (International Court of Justice), який встановить, чи має залишатися чинним рішення трибуналу 1899 року. Венесуела не визнала, що Міжнародний суд має юрисдикцію з цього питання, але відвідує слухання у справі.
  • Напруженість ще більше посилилася у вересні цього року, коли Гаяна провела аукціон, на якому нафтові компанії подали заявки на ліцензії на розвідку у водах Ессекібо.

Що відомо про Гаяну

  • Гаяна – єдина англомовна країна Південної Америки з населенням у 800 тисяч людей і з площею, яка майже дорівнює площі Великої Британії,пише BBC. Однак 80% цієї території вкрито лісами, а більшість мешканців живе на невеликій смузі атлантичного узбережжя.
  • Країна має досить строкате населення – 40% населення походить з родин переселенців з сучасних Індії та Пакистану, приблизно третина – нащадки привезених у часи работоргівлі африканців, решта – корінні народи Америки та метиси. Так само країна різноманітна і за релігійною ознакою – половина християни різних конфесій, третина - індуїсти, 7%-мусульмани.
  • Нині Гаяну вперше в історії очолює президент-мусульманин.
  • Довгий час країна була досить бідною, мешканці поступово мігрували в інші англомовні країни. Зараз в США, Канаді та Британії живе третина всіх гайанців. Проте якщо про поклади золота було відомо давно, відкриття великих покладів нафти на океанічному шельфі вздовж узбережжя Гаяни змінило історію країни. 2015 року там відкрили поклади в 11 млрд барелів нафти (0,6% світових запасів), вартістю понад пів трильйона доларів.
  • "Найновіша нафтодержава світу", – так журнал Economist охарактеризував Гаяну.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram