ГоловнаСвіт

Байден закликав Конгрес вжити "термінові заходи" для допомоги Україні у новому році

"Мми не зможемо продовжувати відправляти зброю та життєво важливі системи протиповітряної оборони, необхідні Україні для захисту свого народу. Конгрес повинен активізуватися і діяти без подальшої тяганини", - заявив американський президент.

Байден закликав Конгрес вжити "термінові заходи" для допомоги Україні у новому році
Джо Байден
Фото: EPA/UPG

Президент США Джо Байден відреагував на масовану ракетну атаку Росії по Україні 29 грудня і закликав Конгрес поквапитися з допомогою нашій державі.

Заяву Байдена оприлюднили на сайті Білого дому.

Американський президент підкреслив, що нинішній обстріл - це "суворе нагадування світу про те, що майже через два роки цієї руйнівної війни мета Путіна залишається незмінною" - він "прагне знищити Україну та підкорити собі її народ", тому "його потрібно зупинити". "Перед лицем цього жорстокого нападу Україна розгорнула системи протиповітряної оборони, які Сполучені Штати, наші союзники та партнери поставили Україні за останній рік, щоб успішно перехопити та знищити багато ракет та безпілотників... Але якщо Конгрес не вживе термінових заходів у новому році, ми не зможемо продовжувати відправляти зброю та життєво важливі системи протиповітряної оборони, необхідні Україні для захисту свого народу. Конгрес повинен активізуватися і діяти без подальшої тяганини", - йдеться у заяві.

Байден наголосив, що "ставки у цій боротьбі виходять далеко за межі України". 

"Вони стосуються всього блоку НАТО, безпеки Європи та майбутнього трансатлантичних відносин. Путін не просто намагався знищити Україну; він також погрожував деяким нашим союзникам НАТО. Коли диктаторам та автократам дозволяють грубо діяти в Європі, зростає ризик того, що Сполучені Штати будуть безпосередньо втягнуті у цю ситуацію. І наслідки відбиваються у всьому світі", - вважає американський президент.

Байден нагадав, що Сполучені Штати згуртували коаліцію із понад 50 країн для підтримки оборони України. "Ми не можемо підвести наших союзників та партнерів. Ми не можемо підвести Україну. Історія суворо засудить тих, хто відповість на заклик свободи", - наголосив президент США.

Яка ситуація з ухваленням пакета допомоги Україні 

  • Білий дім вважає, що досягнув прогресу в переговорах із республіканцями щодо посилення заходів проти міграції на південному кордоні. Це дозволить, можливо, у січні схвалити пакет додаткового фінансування для України.
  • 20 грудня з'явилася інформація, що Сенат США не голосуватиме за пакет заходів щодо надання додаткової допомоги Україні та зміцнення безпеки кордонів Сполучених Штатів до початку наступного року. Переговорники від Демократичної та Республіканської партії водночас продовжують свою роботу.
  • Координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявляв, що президент Джо Байден готовий йти на компроміс із республіканцями для ухвалення додаткової допомоги Україні у питаннях міграційної політики і безпеки кордону.
  • Сенат погодився відкласти відпустку заради переговорів про виділення нової допомоги Україні та залагодженні розбіжностей щодо кордону. Республіканці вимагають жорстких міграційних заходів, на які не хочуть йти демократи. Оскільки гроші для України та Ізраїлю закладені в один законопроєкт із кордоном, то без консенсусу щодо внутрішнього питання грошей для Києва і Тель-Авіва не буде. Але спікер Палати представників Майк Джонсон відмовився продовжити роботу Конгресу перед святами.
  • Про те, що гроші на допомогу українцям, як і час для цього, закінчуються, Білий дім попередив Конгрес ще на початку грудня.
  • Нині посол США в Україні Бріджит Брінк наголосила, що необхідно продовжити фінансування України, для боротьби з російською агресією.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram