ГоловнаСвіт

Франція схвалила новий жорсткий імміграційний закон. Макрона розкритикували за ультраправі норми

Марін Ле Пен назвала його схвалення “ідеологічною перемогою” її власних антиімміграційних платформ.

Франція схвалила новий жорсткий імміграційний закон. Макрона розкритикували за ультраправі норми
Фото: EPA

У Франції парламент схвалив новий жорсткий імміграційний закон, пише The Guardian.

Закон містить стільки жорстких заходів, що ультраправа Марін Ле Пен заявила назвала його схвалення “ідеологічною перемогою” її власних антиімміграційних платформ.

Міністр охорони здоров’я Орельєн Руссо подав у відставку на знак протесту проти нового законодавства, однак прем'єр-міністерка Елізабет Борне ще не прийняла її.

Минулого тижня опозиційні партії відмовилися навіть обговорювати законопроєкт у парламенті. Компромісний текст закону швидко підготував спеціальний парламентський комітет

Центристський уряд висунув набагато жорсткіший, правий законопроєкт, який зменшив доступ до соціальних виплат для іноземців, посилив правила для іноземних студентів, запровадив міграційні квоти, ускладнив можливість для дітей негромадян, народжених у Франції, стати французом, і постановив, що особи з подвійним громадянством, засуджені за серйозні злочини проти поліції, можуть втратити французьке громадянство.

Ключова частина законопроєкту полягала в тому, що деякі виплати соціального забезпечення для іноземців повинні надаватися за умови перебування у Франції п’ять років або 30 місяців для тих, хто має роботу.

Комуністична депутатка Ельза Фаукільон сказала, що уряд використовує ті ж слова та ідеї, що й ультраправі, і йде далі, ніж Джорджа Мелоні в Італії. Це “найбільш регресивний законопроект за останні 40 років щодо прав і умов життя іноземців, зокрема тих, хто тривалий час перебуває у Франції”, − йдеться у спільній заяві близько 50 груп, включно з Французькою лігою прав людини.

Уряд натомість стверджуває, що законопроєкт також містить ліберальні заходи, такі як легалізація нелегальних працівників у секторах з дефіцитом робочої сили, зокрема в будівельній індустрії, секторах охорони здоров’я та догляду, а також у готелях і ресторанах.

Прем’єрка Борн написала у соцплатформі “X”, що це був "необхідний, корисний законопроєкт”, якого хотіли французи. Законопроєкт підтримали депутати від партії Макрона, які проголосували разом із правими республіканцями.

Ліві опозиційні політики зазначили, що, коли Макрона переобрали на другий термін у 2022 році, він визнав, що багато виборців обрали його не через його власні ідеї, а для того, щоб не допустити ультраправих ідей його опонентки Марін Ле Пен. Сиріель Шатлен, член парламенту від “зелених”, заявила парламенту про почуття “сорома та зради” через те, що Макрон натомість привніс ці ідеї до законопроєкту.

  • Минулого тижня Палата громад Великої Британії підтримала законопроєкт прем’єр-міністра Ріші Сунака, який має дати старт програмі депортації мігрантів у Руанду. Законопроєкт скасовує рішення Верховного суду про те, що Руанда не є безпечним місцем для надання притулку. Документ практично виключає можливість оскарження депортації через національне законодавство, тобто британські суди, окрім випадків, якби позивач за допомогою перевірених доказів зміг довести, що піддається реальній загрозі, якщо його відправлять за кордон.
  • Британці також оголосили про плани скоротити кількість мігрантів, які прибувають у країну легальними шляхами. Лондон планує підвищити на третину мінімальну зарплату, яку вони повинні отримувати за кваліфіковану роботу.
  • Уряд Австралії заявляє, що протягом двох років скоротить кількість мігрантів вдвічі, намагаючись виправити “зламану” імміграційну систему країни. До червня 2025 року ця цифра має становити 250 000 осіб, що приблизно відповідає допандемічному рівню.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram