ГоловнаСвіт

Україна, ймовірно, збирає ресурси для нових операцій у 2024 році, – Welt

Попри зменшення допомоги від США, Київ має план на наступний рік.

Україна, ймовірно, збирає ресурси для нових операцій у 2024 році, – Welt
Фото: Скрін з відео

Контрнаступ, який планує Україна на 2024 рік, попри зменшення допомоги від США та Заходу, буде очевидно таким, яким його планував головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Про це пише німецьке видання Welt з посиланням на експерта у галузі безпеки та політичного консультанта Ніко Ланге.

Після провалу українського контрнаступу в суспільстві поширився песимізм. Новини про нестачу боєприпасів в українських Збройних силах, нестачу солдатів, вузькі місця в поставках систем озброєння із Заходу і зниження морального духу українців підживлюють погані настрої.

За інформаціює Die Welt, багато броньованої техніки, обіцяної західними парнерами Україні, ще не була використана. Частина техніки взагалі не доїхала до України, а саме танки Leopard 1. Німеччина та союзники обіцяли надати 200 танків старішої версії, з яких, за даними Welt, Україна отримала лише 30 одиниць. Це допомагає спланувати майбутні наступальні дії.

Welt зазначає, що Залужний погодився на літній контрнаступ лише з політичних міркувань. За даними видання, головнокомандувач не бачив шансів на успіх без достатньої кількості авіаційної підтримки. Тому наступ з використанням техніки він замінив на штурми малими піхотними групами. 

Експерт з безпеки та політичний радник Ніко Ланге вважає, що Україна робить ставку на виснаження ворога, адже, за словами експерта, українські військові більше не намагаються утримувати позиції, як у Бахмуті. Натомість "вони хочуть уповільнити російські війська і дати їм стікати кров’ю".

Так, на півдні українські військово-морські підрозділи утримують і розширюють плацдарм поблизу Херсона на окупованому Росією березі Дніпра. Звідси лише 60 кілометрів до Кримського півострова, окупованого Росією. Це слабке місце для російської армії відтоді, як Україна змусила Чорноморський флот вивести звідти свої війська і знищила важливі системи протиповітряної оборони та інші російські військові об'єкти.

"Україна все ще має великі плани. Про це свідчить список бажаного озброєння, яке Україна надіслала до США. Це бойові вертольоти Black Hawk і Apache, винищувачі F-16 і F-18, ракетні системи дальнього радіуса дії, танки Abrams, низка безпілотників і боєприпасів. Але "люди насправді говорять про винищувачі F-18", – каже Ланге.

Як зазначає видання, одним з напрямків наступу міг стати плацдарм у Херсонській області.

"Україна, ймовірно, збирає ресурси для нового контрнаступу наступного року. Однією з відправних точок може стати плацдарм у Херсоні. Маючи необхідні винищувачі, бойові вертольоти й безпілотники, Україна могла б забезпечити достатню підтримку для просування своїх військ, тим більше, що в цьому регіоні майже немає російських укріплень. Це був би саме той контрнаступ, який, ймовірно, мав на увазі Залужний з самого початку", – додає Ланге.

  • Американська газета The Wall Street Journal написала минулого тижня, що Україна зможе знову наступати лише навесні 2025 року, а поки Київ починає вести "окопну війну" через просування російських військ.
  • У матеріалі The Washington Post йдеться, що український контрнаступ не мав очікуваного успіху, адже з самого початку пішов не за планом. Тому головнокомандувачу Збройних сил України Валерію Залужному довелося змінювати тактику, попри рекомендації американських союзників.
  • Президент Володимир Зеленський у інтерв’ю для AP заявив, що контрнаступ влітку й восени не приніс очікуваних проривів. Президент наголосив, що Україні потрібна допомога в нарощуванні вітчизняного виробництва озброєнь.
  • Колишній головнокомандувач Збройних сил України Віктор Муженко вважає, що Україні треба перейти в оборону і повністю переформатувати фронт.
  • На початку листопада у колонці для видання Thе Economist Залужний зауважив, що нині війна стає "позиційною", яка складається зі статичних і виснажливих боїв. Це йде на користь лише Росії, оскільки дозволить їй відновити військову силу, що надалі загрожуватиме Україні та її Збройним Силам.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram