ГоловнаСвіт

​Ядерний статус Білорусі. Чи кропити жуків після війни?

Путін нещодавно заявив, що Росія до 1 липня побудує в Білорусі сховище для тактичної ядерної зброї (ТЯЗ). А вже від сьогодні інструктори російських ПКС почнуть навчати білорусів пілотувати літаки з ТЯЗ, начебто навіть є 10 спеціально переобладнаних літаків. 

31 березня самопроголошений голова колгоспу з півночі теж багато чого наговорив, зокрема, пробачив лесбійок, засудив геїв, хоча похвалив тих із них, хто має позитивну характеристику з місця роботи, засудив ідеологію чайлдфрі, розповів ще купу різної дичини, підтримав розміщення в країні російської ядерної зброї, сказавши, що повернення ядерного статусу країни пов'язує із західними санкціями, і наголосив, що це була його ідея. 

Розбираємось у предметі.

Винищувач Су-30МС ВПС Білорусі.
Фото: Міноборони Білорусі
Винищувач Су-30МС ВПС Білорусі.

У ВПС ЗС Білорусі на кінець 2022 року перебував на озброєнні 71 бойовий літак, зокрема 2 Су-30см і 22 Су-25. Перший – багатоцільовий винищувач, хоча може нести 8 ФАБ-500, другий – штурмовик. Балакучі брати-акробати з попередніх абзаців стверджують, що модернізують Су-30 під ТЯЗ. Су-25 модернізації не потребує, лише встановлення апаратури управління ТЯЗ. Тому тут можна припустити наявність 24 потенційних носіїв бомб у типорозмірі ФАБ-500 і ФАБ-250 з ядерним зарядом 5-10 кт. Фронтовий бомбардувальник Су-24 ніс ядерну бомбу РН-28 формату ФАБ-250, але цих літаків у РБ немає, а РН-28 знята з озброєння в 1990-му. Була ще бомба РН-24 у форматі ФАБ-500, то її зняли з озброєння ще в 70-х. Має бути за поребриком щось нове, але кінці не знаходяться.

А хто за штурвалом? А ніхто! Літати з ТЯЗ і застосовувати її з літаків військові училища пілотів не навчають. У Росії, якщо не рахувати екіпажі стратегічних бомбардувальників, уміють застосувати ТЯЗ лічені одиниці. Про наземний персонал, котрий вміє підготувати літак до застосування, підвісити ТЯЗ, взагалі ніхто не знає. Є підозра, що немає його. Хіба що десь рибалять пара-трійка прапорщиків у відставці, які теоретично можуть пригадати, що робити. А ще потрібна матеріальна база, щоб когось чогось навчити. Питання відкрите, принаймні в його інформаційному аспекті.

Су-25 ВПС Білорусі на аеродромі Ліда
Фото: Сергій Бурдін
Су-25 ВПС Білорусі на аеродромі Ліда

Місця зберігання ТЯЗ. З радянської спадщини колгоспу найбільш придатним може виявитися колишня база зберігання Гомель-30 (район села Володарськ Речицького району Гомельської області). Але закинуту 1996-го територію швидко до тями привести складно, треба було починати раніше, але не почали. Проблем декілька: розгортання системи охорони із сучасною сигналізацією, системи підтримки кліматичних умов (вологість, температура, вміст пилу, вентиляція, обігрів). Чутки з РФ з цього приводу такі: «Ми не лише не починали, ми і не збиралися».

Деякі міжнародні аспекти.

Договір про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ) передбачає:

– держави, що мають ядерну зброю, не передаватимуть ядерну зброю чи інші ядерні вибухові пристрої іншим державам, а також жодним чином не допомагатимуть, підтримуватимуть чи спонукатимуть неядерні держави здобути ядерну зброю;

– дозволяється передача ядерних технологій і матеріалів країнам, які підписали ДНЯЗ, для розвитку цивільних програм ядерної енергетики в цих країнах, до тих пір, доки вони можуть продемонструвати, що їхні ядерні програми не використовуються для розвитку ядерної зброї.

База зберігання ядерної зброї Гомель-30 - в/ч №42654, колишній арсенал 12 ГУ МО СРСР, на території якої розташовані занедбані сховища боєголовок.
Фото: скрин з youtube
База зберігання ядерної зброї Гомель-30 - в/ч №42654, колишній арсенал 12 ГУ МО СРСР, на території якої розташовані занедбані сховища боєголовок.

Підсумок по пунктах:

– міжнародні угоди не заперечують розгортання в Білорусі російської ТЯЗ, але передавати ядерну валізку голові колгоспу заборонено, та й, власне кажучи, ніхто і не збирався;

– конституція колгоспу не заперечує розміщення ТЯЗ на його території (27 лютого 2022-го на «референдумі» білоруси «проголосували» за вилучення з конституції пункту про без'ядерний статус);

– Білорусь має 24 потенційно придатні під ТЯЗ літаки, але не має ні підготовлених пілотів, ні наземного персоналу;

– у колгоспі немає льоху, придатного для зберігання ТЯЗ;

– Росія має ТЯЗ і готова притягнути його в Білорусь;

– Москва нічого не побудувала для зберігання ТЯЗ, їх 12 ГУ МО (управління Міноборони, що відповідає за управління та експлуатацію ядерного арсеналу РФ. – LB.ua) нічого на кшталт такого будівництва не повідомляло, союзники із супутників будмайданчика не бачать;

– Росія не має достатньої кількості фахівців, щоб навчити навіть свої екіпажі носіїв ТЯЗ, а тим більше – пілотів з Білорусі.

Тобто залісся може розгорнути свою ТЯЗ на території колгоспу, але про жодну передачу йтися не може. А то дорослі образяться, насамперед США і Китай, а якщо це станеться, на болотах геть сумно буде. І їсти не буде чого.

Путін і Лукашенко прибувають на засідання Вищої євразійської економічної ради в Бішкеку, 9 грудня 2022 року.
Фото: EPA/UPG
Путін і Лукашенко прибувають на засідання Вищої євразійської економічної ради в Бішкеку, 9 грудня 2022 року.

ВИСНОВОК: Путін знову підвищує ставки у грі з кепським розкладом на руках. На бек-вокалі – Лукашенко, що співає якесь караоке про «відновлення ядерного статусу» та «заокеанських яструбів і їхніх сателітів». Обидва вживають заходів для збереження свого персонального місця у владі та консервації режимів, котрі зруйнує перемога України.

Але кропити жуків після війни таки доведеться. Не обов’язково інструментами збройної боротьби.

Віктор КевлюкВіктор Кевлюк, експерт Центру оборонних стратегій
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram