ГоловнаСвіт

Столтенберг може залишитися на посаді генсека НАТО, серед інших кандидатур є Рютте та Воллес, – ЗМІ

За словами високопоставленого дипломата блоку, є загальне відчуття, що “настав час подихати свіжим повітрям”.

Столтенберг може залишитися на посаді генсека НАТО, серед інших кандидатур є Рютте та Воллес, – ЗМІ
Єнс Столтенберг
Фото: EPA/UPG

Генеральний секретар блоку НАТО Єнс Столтенберг може у вересні, коли завершується термін його повноважень, залишитися на посаді. 

Це є одним із найбільш вірогідних варіантів, про який говорять зараз європейські дипломати, пише Politico.

Водночас серед інших популярних кандидатів на крісло очільника Альянсу є прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас і міністр оборони Великобританії Бен Воллес.

“Третю групу менше згадуваних імен складають прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте, президент Словаччини Зузана Чапутова та президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн з Німеччини”, – зазначає видання.

Так, очікується, що наступний генеральний секретар повинен жорстко балансувати, заохочуючи столиці продовжувати постачати зброю в Україну та нарощуючи власну оборону НАТО – формально залишаючись осторонь конфлікту. 

“Мало хто проходить перевірку на цю надзвичайно делікатну роль”, – пише Politico.

За словами, високопоставленого дипломата НАТО, є загальне відчуття, що “настав час подихати свіжим повітрям”. Однак союзники врешті-решт можуть перестрахуватися і залишити посаду за Столтенбергом.

Оскільки всі генеральні секретарі НАТО досі були чоловіками, у лавах блоку існує тиск, щоб призначити жінку.

Однак деякі союзники наполягають на більшій регіональній різноманітності. Столтенберг обіймає цю посаду з 2014 року і є колишнім прем'єр-міністром Норвегії. Його останніми попередниками були данці, голландці та британці.

Термін повноважень нинішнього генерального секретаря швидко продовжили в березні минулого року після вторгнення Росії в Україну. Багато чиновників тепер вважають, що ще одне продовження для Столтенберга, хай і коротке, є серйозною нагодою.

Давній лідер вважається надійним та, як і раніше, сприймається як рідкісний високопосадовець, який може зберігати холоднокровність – і дотримуватися сценарію – навіть під час найсерйозніших криз.

Однак надання Столтенбергу короткострокової відстрочки може призвести до того, що майбутнє рішення про його наступника зіткнеться з конкуренцією за найвищі робочі місця в ЄС у 2024 році, а також з президентськими виборами в США.

Представник НАТО відмовився уточнити наміри Столтенберга. Відповідаючи на запитання про це у грудні, генсек Альянсу сказав BBC: “Зараз я зосереджений на своїх обов’язках. Я не думаю про те, що станеться після мого перебування на посаді”.

Нагадаємо, очільник Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер заявив, що Альянс добре підготувався до можливого прямого військового зіткнення із Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram