ГоловнаСвіт

США готують пакет військової допомоги Україні на 2,2 млрд доларів, – ЗМІ (оновлено)

Пакет включатиме так звані "крилаті бомби" чи наземні бомби малого діаметра (GLSDB – Ground-Launched Small Diameter Bomb). 

США готують пакет військової допомоги Україні на 2,2 млрд доларів, – ЗМІ (оновлено)
Наземна бомба малого діаметра GLSDB
Фото: thedrive.com

Поінформовані офіційні особи США повідомляють про підготовку пакету військової допомоги Україні.

Про це повідомляє Reuters.

“Сполучені Штати готують пакет військової допомоги на суму 2,2 мільярда доларів для України”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що він, як очікується, вперше включатиме ракети більшого радіусу дії. 

Також він буде містити інші боєприпаси та зброю.

Оновлення 02:11. Очікується, що про надання зброї оголосять вже цього тижня, повідомили чиновники. Пакет включатиме допоміжне обладнання для систем ППО “Patriot”, високоточні боєприпаси та протитанкову зброю Javelin, зазначили вони.

За словами одного з чиновників, частина пакету, а саме 1,725 мільярда доларів, надійде з фонду "Ініціативи сприяння безпеці України" (USAI), який дозволяє адміністрації президента Джо Байдена отримувати зброю від промисловості, а не з запасів Сполучених Штатів.

Кошти USAI підуть на придбання нової зброї – наземної бомби малого діаметра (GLSDB – Ground-Launched Small Diameter Bomb), тобто маленьких бомбих, що встановлюються на ракети чи так званих “крилатих бомб”. Бомби виготовлені компанією “Boeing Co” (BA.N) і мають радіус дії 150 км. 

Видання зазаначає, що Сполучені Штати відхилили запити України щодо ракети ATACMS дальністю 297 км.

“Велика дальність плануючої бомби GLSDB може дозволити Україні вражати цілі, які були поза досяжністю, і допомогти їй продовжувати контратаки, заважаючи Росії ще більше в тилу”, –пише Reuters.

Вперше про пропозицію Boeing надати Україні GLSDB стало відомо у листопаді. Тоді передбачалося, що Україна може отримати GLSDB може бути в Україні до весни.

GLSDB виробляється спільно SAAB AB (SAABb.ST) і Boeing. Він поєднує в собі бомбу малого діаметра GBU-39 (SDB) з ракетним двигуном M26, обидва з яких поширені на складах США.

GLSDB керують за допомогою GPS, бомба може усувати деякі електронні перешкоди, може використовуватись у будь-яких погодних умовах та може застосувавтись проти броньованих машин. GBU-39, яка функціонуватиме як боєголовка GLSDB, має невеликі розкладні крила, які дозволяють йому планувати більше 100 км при падінні з літака і вражати цілі діаметром до 1 метра.

Кошти USAI також будуть використані для оплати додаткових компонентів ППО HAWK, систем протидії безпілотникам, радарів проти артилерії та повітряного спостереження, комунікаційного обладнання, безпілотників PUMA та запасних частин для основних систем, таких як Patriot і Bradley.

Також йдеться про значну кількість медичного обладнання для оснащення трьох польових госпіталів, які надав інший союзник, додав чиновник.

Окрім коштів USAI, очікується, що допомога на суму понад 400 мільйонів доларів надійде від фондів Управління вилучення коштів президента, що дозволяє президенту в екстрених випадках використовувати поточні запаси США. Ця допомога має включати машини із захистом від мін та засідок (MRAP), керовані реактивні системи залпового вогню (GMLRS) і боєприпаси.

Після вторгнення Росії в лютому 2022 року США надіслали Україні безпекову допомогу на суму приблизно 27,2 мільярда доларів.

Як раніше повідомлялось, США не мають жодних свідчень нецільового використання американських коштів в Україні і продовжуватимуть співпрацювати з українською владою, щоб забезпечити належні гарантії для запобігання корупції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram