ГоловнаСвіт

У Мінську проходить "Партизанський марш", силовики застосували гумові кулі (оновлено)

Повідомляють про десятки затриманих.

Фото: tut.by

У Мінську 18 жовтня проходить "Партизанський марш" - чергова акція протесту з вимогою переглянути підсумки виборів президента Білорусі та звільнити політв’язнів.

За оцінкою видання Tut.by, в акції беруть участь 10 тисяч людей. Вони колоною рушили Партизанським проспектом у напрямку кільцевої дороги.

Фото: tut.by

У неділю вранці правоохоронні органи почали перекривати підступи до центральних площ та адміністративних будівель. Перегороджено Жовтневу площу та Майдан Незалежності, силовики оточили будинок уряду та адміністрацію президента. Повідомлялося про закриття декількох центральних станцій метро, а також обмеження мобільного зв'язку в місті.

Видання "Наша ніва" повідомляє про точкові затримання, зокрема біля станції метро "Партизанська". Очевидці інформують про колону військової техніки, яка прямує у слід за демонстрантами.

 

Оновлення 17.30. Біля метро "Автозаводська" силовики виставили оточення, перегородивши дорогу учасникам протесту. Коли демонстранти дійшли до міліцейського кордону, силовики почали затримання.

ЗМІ пишуть, що в цей же час було чути звуки, схожі на вибух світлошумових гранат. Після цього колона розвернулася і пішла у зворотній бік.

Tut.by зазначає, що із спецтранспорту хтось викинув на землю снаряд і він вибухнув.

Агентству "РИА Новости" у правоохоронних органах заявили, що міліціонери кілька разів стріляли в повітря гумовими кулями, оскільки демонстранти кидали в них каміння.

За інформацією Інтерфаксу, на недільній акції у Мінську затримано 50 осіб. Правозахисний центр "Вясна" повідомляє про 26 затриманих по всій Білорусі.

За підрахунками опозиційних ЗМІ, у марші беруть участь більше 30 тисяч людей.

Напередодні у Мінську відбулися марші студентів та жінок. Повідомляли про близько 60 затриманих. 

Нагадаємо, масові протести у Білорусі тривають з 9 серпня. Демонстранти виступають проти офіційних результатів президентських виборів, згідно з якими перемогу здобув Олександр Лукашенко. 

Під час протестів загинули три людини, затримано понад 13,5 тисяч осіб, силовики застосовували до протестувальників тортури. Білоруські правозахисники визнали політв'язнями майже 100 осіб. У середині вересня були затримані або видворені шестеро із семи членів президії Координаційної ради. На волі залишилась лише нобелівська лауреатка Світлана Алексієвич

Євросоюз у жовтні запровадив санкції проти 50 білоруських посадовців (серед них міністр внутрішніх справ та його заступники, а також увесь склад ЦВК) за фальсифікацію виборів та репресії проти учасників протестів. Лукашенка у цьому списку немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram