ГоловнаСвіт

У Білорусі тривають акції протесту, люди із самого ранку вишиковуються у ланцюги солідарності

Білоруси не погоджуються з офіційними результатами виборів президента.

Уранці 13 серпня люди знову вийшли на вулиці в різних районах Мінська і стали в ланцюг солідарності. Машини сигналять їм про підтримку, інформують білоруські ЗМІ.

12 серпня в Мінську та інших білоруських містах четвертий день тривали масові акції протесту у зв'язку з оголошенням Олександра Лукашенка переможцем президентських виборів.

Фото: svaboda.org

Про це повідомляє Білоруське бюро "Радіо Свобода".

Протести 12 серпня розпочалися в другій половині дня - жінки по всій Білорусі вийшли на вулиці з квітами та сформували ланцюги солідарності проти жорстокості силовиків під час розгону протестувальників. Акції відбулися в різних районах Мінська, а також у Гродні, Вітебську, Бресті, Могильові, Бобруйську, Барановичах, Жодині, Ліді, Вавкавиську, Слуцьку, Маріїній Горці, Мозирі, Жлобині та інших містах.

Фото: TUT.BY

Увечері в Мінську знову були закриті станції метро. Багато магазинів, кафе та інших державних установ зачинилися раніше, ніж зазвичай.

Увечері люди продовжували виходити на вулиці в різних районах Мінська. Вони формували ланцюги солідарності, просто збиралися і стояли або ходили разом з квітами, кричали "Хай живе Білорусь", співали.

До учасників акцій силовики підтягнули автозаки та мікроавтобуси з ОМОНом, людей розігнали, але вони знову зібралися. В одному з районів люди зупинили рух транспорту на кілька хвилин. Протестувальників затримали, декого побили, іноді силовики використовували шумові гранати та гумові кулі.

Міністерство внутрішніх справ повідомило про те, що затримало двох - 18- та 19-річного - жителів Мінська, які виготовляли коктейлі Молотова.

Акції також відбувалися у Гродні, Могильові, Гомелі, Бресті, Вітебську, Борисові, Барановичах, Бобруйську, Ліду, Смолевичах та інших містах.

12 серпня близько 200 медичних працівників поїхали до Медичного університету в Мінську, щоб протестувати проти насильства силовиків.

Фото: svaboda.org

Учасників акції відвідав міністр охорони здоров’я Білорусі Володимир Караник і запропонував поговорити в актовій залі Медичного університету, але лікарі відмовилися, сказавши: "Поговоріть з нами тут і зараз".

До протестувальників силовики підтягнули автозаки і броньовану техніку.

Фото: svaboda.org

Пізніше Караник сказав в офіційному коментарі, що йому "сумно бачити, як інсценізована подія описується медиками як стихійний протест. Після акції солідарності медиків затримали реаніматора лікарні швидкої допомоги.

Увечері стало відомо про другу жертву протестів у Білорусі. 25-річний Олександр Вихор з Гомеля помер у лікарні, куди його в неділю доставили з автозака. За словами матері загиблого, Олександр не брав участі в акції, він пішов до дівчини.

12 серпня в Мінську затримали українських правозахисників Костянтина Ревуцького та Євгена Васильєва. Проти них порушили карну справу щодо масових заворушеннях у Мінську 10-12 серпня. Їхні білоруські колеги стверджують, що українці участі в акціях протесту не брали.

Також у Білорусі, незважаючи на обіцянки міністра внутрішніх справ "не чіпати журналістів", далі затримували працівників ЗМІ. Політичного оглядача Білоруської служби Радіо Свобода Віталія Циганкова і його дружину Ольгу, кореспондентів "Белсату" Любов Луньову та Дмитра Солтана затримали в Мінську. Журналіста "Бобруйського кур'єра" Андрія Шобіна затримали в Бобруйську.

Одразу п’ять ведучих звільнилися з державного телебачення.

Уранці 13 серпня стало відомо, що співробітникові "Белсату" Дмитру Казакевичу, затриманому у Вітебську в день виборів 9 серпня, дали 10 діб адміністративного арешту. Фотокореспондента "Народних новин Вітебська" Ігоря Матвєєва відпустили з ІТТ вночі 12 серпня, через три доби після затримання. Проте з'ясувалося, що 10 діб дали його однофамільцеві, у якого ще й однакові ініціали, пише TUT.BY.

У ніч на 13 серпня із СІЗО в Мінську на вулиці Окресцина було звільнено близько 100 протестувальників. Очевидно, це ті, кого затримали в ніч на 10 серпня і пізніше засудили до трьох днів адміністративного арешту.

Фото: svaboda.org

Були повідомлення про звільнення людей у Жодзині та Гомелі, передає БелаПАН.

Нагадаємо, у Білорусі 9 серпня відбулися президентські вибори. За попередніми офіційними даними, чинний президент Лукашенко набирає близько 80% голосів, його основна суперниця Тихановська - близько 10%.

Після закриття виборчих дільниць у Мінську та понад 20 містах країни на вулицю вийшли десятки тисяч людей. Відбулися сутички з силовиками, які використовували проти протестувальників світлошумові гранати, водомети і гумові кулі.

Лукашенко заявив, що на протести виходять "люди з кримінальним минулим і безробітні", і порадив їм улаштуватися на роботу.

Раніше, коментуючи явку на голосуванні, Лукашенко заявив, що вибори пройшли "як свято". Він також назвав мітингувальників "вівцями, які не знають, що роблять", бо ними керують з-за кордону.

Незважаючи на жорсткі розгони і затримування, масові акції у країні тривають.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram