ГоловнаСуспільствоВійна

Головне за день. Вівторок, 16 травня

Бої за Бахмут та Мар’їнку, 44 бойових зіткнень на сході, ворожі обстріли, підозра голові Верховного суду. Яким запам’ятається 447-й день повномасштабної війни.

Головне за день. Вівторок, 16 травня
Фото: Ліси України

Близько 23 години майже по всій Україні, крім західних областей, знову оголосили повітряну тривогу. Можливе, на жаль, повторення вчорашнього сценарію.

Тим часом Генштаб Збройних Сил України повідомив, що противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Упродовж доби на цих ділянках фронту відбулось 44 бойових зіткнення. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка.

Цієї доби противник завдав 27 ракетних та 37 авіаційних ударів, здійснив близько 20 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

За уточненою інформацією, для завдання ракетних ударів ворог використав 6 аеробалістичних ракет “Кинджал”, 9 крилатих ракет “Калібр” та 10 ракет наземного базування (С-400, “Іскандер-М”), усі вони були знищені нашими захисниками. Ще 2 ракети окупанти застосували по цивільній інфраструктурі Костянтинівки Донецької області, яка зазнала руйнувань.

Авіація Сил оборони за добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також 3 - по зенітно-ракетних комплексах ворога. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 5 районів зосередження живої сили, 3 станції радіоелектронної боротьби, 2 склади боєприпасів та пункт паливно-мастильних матеріалів окупантів.

Детальніше про оперативну обстановку станом на 18:00 16 травня – в нашій новині.

Унаслідок обстрілів росіянами України на території Чернігівської області розпочалася лісова пожежа.

Наразі горіння триває у двох осередках на території Семенівського лісництва, на відстані не більше 4 км до державного кордону біля сіл Блешня та Мхи. Відстань між осередками - близько 2,5 км.

Мешканці цих населених пунктів ще раніше були евакуйовані у зв'язку з військовими діями, але пожежа може поширитись до населених пунктів Орликівка та Баранівка, де наразі проживають люди.

У вівторок, 16 травня, російські війська обстріляли селище Молодіжне у Херсонській області.

"16 травня російські війська обстріляли село у Херсонській громаді. Внаслідок прицільного удару по житловому будинку, постраждало четверо цивільних - жінка та троє дітей", - йдеться у повідомленні Херсонської обласної прокуратури.

Зазначається, що було пошкоджено житлові будинки, господарчі споруди, автомобілі місцевих жителів.

Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив, що через обстріл восьмирічна дівчинка отримала контузію головного мозку. Її шпиталізували, медики надають пораненій необхідну допомогу. "У двох дітей, 10-річної дівчинки та 7-річного хлопчика, діагностували гостру реакцію на стрес. Лікарі надали їм допомогу на місці, життю дітлахів нічого не загрожує", - написав голова ОВА.

За рік вдалося повернути з російського полону близько 500 оборонців “Азовсталі”, близько 2 тисяч азовців все ще залишаються у неволі.

Про це повідомила під час брифінгу голова ГО “Рада жінок і матерів “Жінки зі Сталі” Наталка Зарицька.

“Попри всі зусилля, за 12 місяців вдалося повернути лише 20% оборонців, які стояли на смерть, допоки не отримали наказ від командування скласти зброю та рятувати життя. Такий наказ за час війни отримали лише захисники “Азовсталі”. За інформацією з відкритих джерел, виконуючи наказ, з території комбінату вийшло близько 2,5 тис. оборонців. За рік вдалося повернути близько 500 захисників. Це означає, що близько 2 тисяч хлопців та дівчат досі перебувають у пеклі полону, а разом із ними у пеклі невизначеності цілий рік перебувають їхні рідні та близькі", – сказала Зарицька.

Більше інформації – в новині.

Чернівецька обласна рада заборонила діяльність УПЦ МП на території області.

“Депутати Чернівецької обласної ради вважають діяльність релігійних організацій (об’єднань), які мають доведений церковно-канонічний зв’язок з країною-агресором (росією), забороненою на території Чернівецької області. За це проголосували сьогодні під час засідання ХІІ чергової сесії 40 обласних обранців”, – йдеться в повідомленні пресслужби облради.

Зазначається, що своїм рішенням депутати пропонують Верховній Раді України, відповідно до ст. 93 Конституції України, визначити законопроєкти, які стосуються законності функціонування релігійних організацій, мають доведений церковно-канонічний зв’язок з країною-агресором, як актуальні для їх позачергового розгляду та ухвалення.

Докладніше – в нашій новині.

Про те, в яких областях діяльність УПЦ МП заборонили раніше, можна прочитати в матеріалі Lb.ua Ланцюгова реакція: облради України одна за одною забороняють УПЦ (МП)

Синод Російської православної церкви прийняв Бердянську єпархію УПЦ під канонічне і адміністративне підпорядкування. Про це йдеться у рішенні синоду, опублікованому на сайті РПЦ. 

Як зазначають в РПЦ, приводом для такого рішення стало звернення 76 священнослужителів з 86 Бердянської єпархії УПЦ з відповідним проханням через те, що чинник керівник єпархії митрополит Єфрем залишив тимчасово окупований росіянами Бердянськ та нібито відмовився від виконання своїх обов’язків. 

Новим керівником єпархії росіяни призначили єпископа Іскитимського та Черепанівського Луку. 

За даними LB.ua, митрополит Бердянський та Приморський Єфрем втік 26 квітня до Росії і звідти виїхав до Європи. За Статутом УПЦ МП, чинний архієпископ не має права самовільно залишати кафедру без дозволу предстоятеля більш ніж на 14 днів. Але яка санкція за це передбачена, не вказано. 

Після втечі Єфрема керівництво єпархією на себе узяв без погодження з керівництвом УПЦ архимандрит Димитрій з Куйбишевського церковного округу Бердянської єпархії, який і зорганізував священнослужителів звернутися до патріарха Кирила з проханням взяти єпархію під омофор РПЦ. 

Проте, знову ж таки, за даними LB.ua, реально звернення підтримали тільки четверо представників УПЦ МП - сам архимандрит Димитрій; секретар Бердянської єпархії, настоятель храму в ім’я Святої Трійці протоієрей Сергій (Ілющенко); священник Приморського Свято-Троїцького храму протоієрей Дмитро (Лебедченко); настоятель Бердянського храму Новомучеників протоієрей Євген (Клименко).  

Судді Верховного суду України проголосували за дострокове припинення повноважень голови суду Всеволода Князєва.

За відставку Князєва проголосували 137 суддів, проти голосів не було.

Перед цим Князєву 140 голосами висловили недовіру, проти було два голоси, повідомив голова лічильної комісії пленуму Верховного суду Андрій Жук.

Однак Князєв і надалі матиме статус судді. Повністю звільнити його з судової системи може лише Вища рада правосуддя. Відповідно до законодавства, у випадку відсутності голови ВС його повноваження виконує заступник голови. Однак у ВС відсутній заступник голови, тому обов'язки очільника суду виконуватиме суддя, який найдовше працює у ВС. Наразі таким суддею є секретар пленуму ВС Дмитро Луспеник.

Згодом стало відомо, що правоохоронці повідомили викритим на отриманні хабара у розмірі 2,7 млн доларів голові Верховного Суду Всеволоду Князєву та адвокату про підозру.

Найповніша картина сьогоднішнього дня – на нашому сайті. Сподіваємося, що завтра добрих новин буде більше.

Тримаймося і наближаємо Перемогу!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram