ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Віспа мавп в Україні. 7 запитань і відповідей про хворобу, симптоми і загрози

В Україні зафіксували перший випадок віспи мавп, повідомили в МОЗ 15 вересня. Хворий має легкий перебіг. Каже, що за кордон не їздив. Тож вірус був в Україні й раніше, але лабораторно це підтвердили тільки зараз.

Хоч про хворобу відомо ще з минулого століття, у світі віспа мавп викликала занепокоєння в травні 2022 року, коли збільшення кількості хворих почали фіксувати на різних континентах, зокрема в країнах Європи. Наприклад, місяць тому число хворих було близько 34 тис. А влітку у США вірус виявили в декількох дітей.

LB.ua розбирався, як передається віспа мавп, чим вона відрізняється від звичайної віспи, яка ситуація з вакцинами, наскільки хвороба небезпечна та чи може вона спричинити нову епідемію.

Чим відрізняється віспа мавп від звичайної віспи

Віспа мавп - вірусне захворювання, що передається від тварини до людини, донедавна вважалося рідкісним. Його назва не зовсім точна, адже хвороба вражає й інших тварин, серед яких і гризуни.

Існує два різновиди вірусу, зараз світ має справу із західноафриканським. Ця хвороба поширювалася в різних частинах Африки переважно серед дітей: діти інфікували тварин, тварини - дітей, пояснює голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) Федір Лапій.

Федір Лапій
Фото: facebook/Федір Лапій
Федір Лапій

Вірус віспи мавп подібний до того, що спричиняє натуральну віспу людини, про ліквідацію якої ВООЗ оголосила 1980 року. Із цим допомогла вакцина. Але до її винайдення, за попередніми підрахунками, загинуло близько 1 млрд людей по всьому світу.

Різниця між хворобами в тому, що віспа мавп має легший перебіг, її ще називають "полегшеною версією" звичайної. Основна відмінність - віспа мавп, крім поширених симптомів, викликає ще й набряк лімфатичних вузлів.

Летальні випадки теж бувають. Але наразі відомо про незначну їхню кількість: серед 34 тис. хворих зафіксували шість смертей. За словами Лапія, пацієнти мали тяжкий імунодефіцит, спричинений ВІЛ-інфекцією, і не приймали антиретровірусну терапію.

Які симптоми

Початок захворювання подібний до грипу: лихоманка, біль голови, у горлі, м’язах, кашель. Можуть збільшуватись лімфовузли.

Висип з’являється впродовж декількох днів. Пухирці, які заповнюються рідиною, виникають на обличчі, руках, ногах. Іноді можуть з’являтися на статевих органах.

Але не всі ці симптоми будуть присутні, у деяких випадках може з’являтися лише висип по всьому тілу.

Фото: Marina Demidiuk/Shutterstock

"Більшість випадків мавпячої віспи є легкими, минають самостійно і зникають без лікування", - повідомляв Рошель Валенскі, директор Центру з контролю та профілактики захворювань у США (CDC) для Washington Post.

Утім бувають і безсимптомні випадки. У Франції в рамках планового обстеження на інфекції, що передаються статевим шляхом, дослідники перевірили 200 безсимптомних чоловіків, які мають секс з чоловіками або кількох сексуальних партнерів. У 13 з них виявили віспу мавп. Симптоми згодом виникли тільки у двох, пише Healthline.

Проте наразі невідомо, чи можуть безсимптомні пацієнти передавати вірус, зазначають автори дослідження.

Як передається віспа мавп

Від зараженої тварини до людини. Під час укусів, унаслідок подряпин або вживання м’яса дичини.

Від людини до людини. Статевим шляхом, через близький контакт із хворим "шкіра до шкіри", унаслідок взаємодії з рідинами хворого або зараженими речами. У тіло вірус проникає через пошкодження на шкірі, а також слизові оболонки очей, рота чи носа.

Також можна інфікуватися респіраторним шляхом. Але ризик значно нижчий, ніж, наприклад, у разі ковіду, адже вірус віспи мавпи передається під час вдихання великих крапель слини.

Оголошення біля Департаменту охорони здоров’я округу Колумбія, де проводять щеплення від віспи мавп, Вашингтон, 12 серпня 2022 року.
Фото: EPA/UPG
Оголошення біля Департаменту охорони здоров’я округу Колумбія, де проводять щеплення від віспи мавп, Вашингтон, 12 серпня 2022 року.

Хто в групі ризику

Найдужче ризикують інфікуватися гомосексуалісти і бісексуали. З 34 тис. хворих 99% були чоловіки і менш ніж 1% - жінки, інфіковані внаслідок тісного сімейного контакту. 97% з цих чоловіків ідентифікували себе як гомосексуалістів, 2% - бісексуалів, 1% - гетеро.

Також небезпека чатує на медпрацівників. Вони завжди в групі професійного ризику, зазначає Лапій.

Утім оскільки вірус передається навіть через слину і тісний контакт, від неї ніхто не застрахований. У США, наприклад, хворий, який повернувся з Великобританії, повідомив, що не мав нещодавніх сексуальних контактів.

За даними CDC, його основним фактором ризику був тісний контакт з великою кількістю невідомих людей під час багатолюдного заходу просто неба. Але такі випадки поки що не надто поширені, щоб бити на сполох.

"Якщо подібних випадків не буде більше, я не віддавала б свої квитки на концерт", - підсумувала доктор Рейчел Брюс, тимчасова голова відділу екстреної медицини в Лонг-Айленд Єврейш-Форест-Гіллз у Квінсі, штат Нью-Йорк, пише Healthline.

У липні в США виявили два випадки віспи мавп у дітей. 

"Хоча найпоширенішим способом зараження мавпячою віспою під час цього спалаху є інтимний контакт, заразитися цією хворобою можна через тісний контакт, наприклад, коли батьки обіймають або цілують дитину", - зазначає Healthline.

Симптоми віспи мавп у дітей були такі самі, як і у дорослих.

Але за даними Центру з контролю та профілактики захворювань США, діти віком до восьми років можуть мати підвищений ризик важких наслідків віспи мавп, якщо в них розвивається хвороба. Ймовірно, це пов’язано зі слабкою імунною системою.

Як убезпечитися від віспи мавп

Насамперед - гігієна рук.

Фото: ЮНІСЕФ/UNI310746/В’єт Хун

Також необхідно уникати тісних фізичних контактів з інфікованими людьми. Під час догляду за хворими людьми слід надягати рукавички і використовувати засоби захисту. Після відвідин хворого ретельно помити руки. 

Хворих рекомендують ізолювати або вдома, або в лікарні, залежно від перебігу хвороби.

Експерти в галузі охорони здоров’я рекомендують вразливим групам стежити за собою і звертати увагу на наявність симптомів у інтимних партнерів.

Чи можна вакцинуватися від вірусу мавп

Спеціальної вакцини наразі не існує, адже вірус не був настільки поширеним, щоб виникла така потреба.

Щеплення, отримане від натуральної віспи, не завжди може убезпечити від хвороби. Значний відсоток інфікованих мали в анамнезі вакцинацію. А втім, невідомо, чи це сама вакцина малоефективна, чи її ефективність знижується з часом, зазначає Лапій. 

В Україні щеплення від віспи мають більшість народжених за часів СРСР.

Зараз у країні немає препаратів для вакцинації проти віспи.

"Для нас зараз більш актуальний захист від інших інфекційних захворювань, наприклад, від холери. Зважаючи ще й на те, що віспа мавп не демонструє тяжкого перебігу", - пояснює Лапій.

У Франції та Німеччині пропонують щепитися людям з груп ризику: у центрах вакцинації чи в сімейного лікаря. А у США вакцину проти віспи використовують як постконтактну профілактику, тобто для дорослих, які перебувають у ситуаціях високого ризику, наприклад, нещодавно мали секс із людиною, в якої виявили віспу мавп. Препарат вводять протягом чотирьох днів після контакту.

Фото: EPA/UPG

Щодо лікування - воно симптоматичне, як було і з коронавірусом: цільових ліків, які знешкоджують вірус, немає, симптоми прибирають наявними препаратами.

Хоча в США для лікування віспи мавп уже проводять дослідження нового препарату.

Чи загрожує світу нова епідемія

ВООЗ визначила віспу мавп глобальною надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров’я. Востаннє таке звання отримував 30 січня 2020 року COVID-19.

Маркування не означає, що вірус смертельний - він швидко поширюється. Але не так швидко, як коронавірус, зазначають фахівці.

Лапій має сумніви, що буде нова епідемія, адже вірус не вражає клітини імунної системи, як, наприклад, ВІЛ, і не поширюється так швидко, як ковід, не має таких масштабних наслідків для організму, як лонгковід чи збільшення кількості інфарктів та інсультів.

Більш реалістичний сценарій для віспи мавп - ендемія, вважає Федір Лапій. 

"У деяких вірусів є так звана видова специфічність - певний вид тварин має свій вірус. Але вірус може мутувати, підійти іншому виду, так він змінює свою географію, якщо знайде відповідну йому тваринку, як в Африці", - пояснює інфекціоніст.

Аби подолати хворобу, необхідно, щоб люди розпізнавали симптоми, швидко могли ізолюватися, потрібні вакцини для доконтактної та постконтактної профілактики, посилене тестування та відстеження контактів хворих.

Для України, вважає Лапій, важливою є правильно побудована інформаційна компанія, щоб люди знали ознаки і ризики.

Черга на вакцинацію проти мавпячої віспи, Сан-Франциско, Каліфорнія, 9 серпня 2022 р.
Фото: EPA/UPG
Черга на вакцинацію проти мавпячої віспи, Сан-Франциско, Каліфорнія, 9 серпня 2022 р.

Катерина АмелінаКатерина Амеліна, кореспондентка LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram