ГоловнаСуспільствоЖиття

Під Конституційним Судом пройшов масштабний мітинг із фаєрами, поліція перекривала рух (оновлено)

Протестувальники перекинули димові шашки за паркан суду. 

Фото: Вікторія Герасимчук
Під Конституційним Судом пройшов мітинг "Відправимо суддів-зрадників КСУ до Ростова". Через велику кількість учасників акції правоохоронцям довелося перекривати рух, оскільки люди не вміщалися на пішохідній зоні.

Організаторами мітингу виступили "Рух опору капітуляції", Центр протидії корупції, Фундація DEJURE, Transparency International Ukraine, "Автомайдан" і "Ю-контрол".

"Конституційний Суд продовжує знищувати антикорупційні інституції. Рішення щодо скасування відповідальності за брехню в деклараціях чиновників - одне з таких... Тому цієї п'ятниці, 30 жовтня, ми прийдемо під будівлю Конституційного Суду та проведемо суддів-зрадників туди, де їм і місце - до Ростова", - йдеться на сторінці заходу у Facebook. 

Фото: Макс Требухов
Фото: Макс Требухов
Фото: Макс Требухов
Фото: Макс Требухов
Фото: Макс Требухов

Деякі учасники мітингу запалили фаєри та надували презервативи. Протестувальники кричали: "Ганьба!". За паркан Конституційного Суду перекинули димові шашки. 

Фото: Макс Требухов

Ірина Шиба, виконавча директорка Фундації DEJURE каже, що на акцію взяли валізи ― з натяком про те, що суддям час до Ростова, адже вони діють у проросійських інтересах. 

"Ми будемо планувати наступні акції і заходи, і продовжуємо використовувати законні демократичні інструменти, щоб виправити ситуацію. Рішення КСУ вже не скасувати, проте парламент може невідкладно розглянути законопроект про відновлення норм", ― розповідає Ірина Шиба. 

Вона додала, що ще під час передвиборчої кампанії Володимир Зеленський та решта кандидатів отримували від юристів рекомендації щодо реформування судової системи ― наприклад, ліквідувати ОАСК, забезпечити незалежний конкурс до КСУ і Вищої ради правосуддя. Проте досі результату немає. 

"Наш настрій не менш тривожний, ніж перед Майданому Це рішення дуже схоже на те, що зробив Віктор Янукович, відмовившись від Асоціації з ЄС. Це відкидає нас до 2013 року", - підкреслила Шиба.

Фото: Вікторія Герасимчук

Фото: Вікторія Герасимчук

Фото: Макс Требухов

Фото: Вікторія Герасимчук

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Вікторія Герасимчук

Ігор Фещенко з громадської організації ЧЕСНО каже, що вплив рішення КСУ ми поки що не усвідомлюємо повністю.

"Однозначно, передусім це впливає на НАЗК, але є значно більше сфер, яких воно торкнеться. Наприклад, якщо ЧЕСНО виявить якісь фінансові порушення у партій, ми не зможемо надіслати їх на перевірку. Так працювало законодавство до 2015 року. 

Найближчим часом буде помітно вплив на рівні місцевої влади. Кандидати та партії, що брали участь у виборах, повинні подати остаточні фінансові звіти, але тепер НАЗК не зможе їх перевірити ― тому переможців і переможниць виборів не можуть призначити на посади. 

"Навіть з недавно наявними повноваженнями НАЗК сфера політичних фінансів була мало контрольованою, але тепер її взагалі не можна буде контролювати. Це спровокує ще більшу корупцію ― у політиків просто не буде гальм. Суспільство й інституції повинні висловлювати свою позицію, бо якщо цього не зробити, політики не відчуватимуть тиску. Водночас політичні і юридичні рішення повинні бути системними і продуманими, інакше можна спровокувати поглиблення кризи", - зазначив Ігор Фещенко.

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський вніс у парламент проєкт закону "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства", яким пропонує припинити повноваження складу Конституційного Суду. Чинних судів КС мають відправити у відставку в день набрання чинності закону, якщо його ухвалить Верховна Рада. 

27 жовтня КС визнав неконституційними низку положень антикорупційного законодавства. На закритому засіданні скасовано статтю 366-1 Кримінального кодексу (недостовірне декларування), а також скасовано відкриті електронні декларації.

Відповідне рішення ухвалене за поданням 47 народних депутатів фракції ОПЗЖ від 4 серпня про конституційність окремих положень закону "Про запобігання корупції", Кримінального кодексу, Цивільного процесуального кодексу та інших пов'язаних із ними законів України.

Національне агентство з питань запобігання корупції вважає, що КС скасував статтю Кримінального кодексу про кримінальну відповідальність за недостовірне декларування "через власні інтереси". НАЗК виявило ознаки декларування недостовірної інформації у двох суддів Конституційного Суду — Ірини Завгородньої та Сергія Головатого. Ці судді голосували за скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування. 

На виконання ухвали КС Національне агентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій про доходи.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав рішення КСУ "серйозним ударом", але зазначив, що воно не руйнує взаємодію України із західними партнерами. При цьому міністр наголосив, що необхідно подолати негативні наслідки цього рішення.

У Європейському Союзі стурбовані рішеннями Конституційного Суду України про діяльність антикорупційних органів, і вони можуть стати підставою для тимчасового припинення безвізового режиму. Про це стало відомо з листа посла України при ЄС Миколи Точицького на адресу віцепрем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної.

У Національному агентстві з питань запобігання корупції повідомили, що Конституційний Суд заблокував призначення керівних кадрів органів влади своїм рішенням про позбавлення НАЗК доступу до державних реєстрів, необхідних для проведення спеціальної перевірки декларацій кандидатів на керівні посади.

Учора Зеленський скликав термінове засідання РНБО. Він доручив зареєструвати у Верховній Раді законопроєкт, який передбачає "відновлення доброчесності конституційного судочинства в Україні". Також президент увів у дію рішення РНБО для відновлення роботи антикорупційних органів

Уряд зобов’язав Національне агентство з питань запобігання корупції відновити доступ до реєстру електронних декларацій, закритий 28 жовтня, НАЗК вже виконало це рішення. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram