ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Головний санлікар: ​препарат ремдесивір закупили і транспортують в Україну (оновлено)

16 жовтня ВООЗ повідомила, що ремдесивір майже не знижує смертність через COVID-19.

Головний санлікар: ​препарат ремдесивір закупили і транспортують в Україну (оновлено)
Фото: facebook/Міністерство охорони здоров'я України

Заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомив, що препарат ремдесивір (remdesivir) для лікування коронавірусної інфекції вже закупили і транспортують в Україну.

Про це він розповів в інтерв’ю "Радіо Свобода".

"Він закуплений державним підприємством «Медичні закупівлі України». І зараз він транспортується на територію України, тому найближчим часом з’явиться. Так, це препарат, який першим показав, що при його застосуванні зменшується тривалість перебування людини на стаціонарному лікуванні й зменшується кількість летальних випадків", - сказав Ляшко.

16 жовтня Всесвітня організація охорони здоров’я повідомила, що ремдесивір майже не знижує смертність через COVID-19. Єдиним препаратом, який довів свою ефективність у боротьбі з захворюванням, за даними ВООЗ, є дексаметазон. Інтерв’ю із заступником міністра записували за день до цього.

Ляшко також зазначив, що смертність від COVID-19 в Україні становить менш ніж 2%.

Оновлено. Держпідприємство "Медичні закупівлі України" придбає 28,2 тис. флаконів препарату за ціною 687 грн за флакон, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Наразі постачальник має товар на складах і готовий привезти першу партію - 14 тис. флаконів - найближчим часом. Почати доставку першої партії планується після отримання спеціального дозволу Міністерства охорони здоров'я, оскільки ремдесевір є незареєстрованим в Україні препаратом.

"За результатами фінальних переговорів вартість була знижена до $24,25 за одиницю (за нинішнім курсом - 687 грн за флакон). Загальна сума договору склала 19,3 млн грн. На зекономлені кошти, а це 26,7 млн грн, ми готові законтрактувати додаткові партії лікарських засобів, як тільки таке доручення надійде від Міністерства охорони здоров'я", - повідомили в МОЗ.

У держпідприємстві також зазначили, що загальний бюджет закупівлі - 46 млн грн. Планувалося, що за ці кошти МОЗ закупить препарат за ціною близько $96 за одиницю або 2,7 тис. грн за флакон. Таким чином, планувалося закупити 18 тис. флаконів. Разом з тим, МОЗ в ході переговорів вдалося знизити ціну в чотири рази, тому було прийнято рішення про збільшення кількості товару в 28,2 тис. флаконів.

На зекономлені кошти МОЗ готове законтрактувати ще одну партію ліків на основі наявних комерційних пропозицій.

Нагадаємо, наприкінці серпня Міністерство охорони здоров'я ініціювало проведення централізованих закупівель противірусного препарату ремдесивір (remdesivir) для лікування коронавірусної інфекції. Зазначалося, що, за даними американських учених, ремдесивір скорочує час одужання від COVID-19 на 31%, або в середньому на 4 дні.

Ремдесивір - синтетичний противірусний препарат, який спочатку був розроблений для боротьби з лихоманкою Ебола. Препарат належить до рекомендованих для лікування хворих COVID-19 і внесений в український протокол.

Специфічного лікування від COVID-19 поки що не існує, проте є альтернативи, які розглядають світові вчені. Для того, щоб ці препарати можна було використовувати в Україні, 30 березня Верховна Рада ухвалила закон про лікування Covid-19 незареєстрованими лікарськими препаратами. Докладніше про це читайте в матеріалі LB.ua "Рятуємо, як можемо. Чим лікуватимуть від коронавірусу?".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram