ГоловнаСвіт

У США схвалили використання препарату проти Еболи для лікування коронавірусу

Ремдесивір скорочує час одужання від COVID-19 на 31%, або в середньому на 4 дні.

У США схвалили використання препарату проти Еболи для лікування коронавірусу
Фото: delo.ua

Медичний регулятор МОЗ США FDA видав екстрений дозвіл на використання препарату ремдесивір (remdesivir) під час догляду за пацієнтами з атиповою пневмонією COVID-19. Про це глава FDA Стівен Хан повідомив в своєму Twitter в п'ятницю, 1 травня.

"Хоча відомості про безпеку та ефективність використання ремдесивіру під час лікування госпіталізованих з коронавірусом обмежені, досліджуваний препарат показав під час клінічних випробувань прискорення термінів одужання деяких пацієнтів", - йдеться в пресрелізі регулятора

У повідомленні наголошується, що у зв'язку з відсутністю іншого "адекватного, схваленого і доступного альтернативного лікування" і, згідно з наявними науковими даними, було встановлено, що потенційна користь від цих ліків перевищує можливі ризики його використання.

Як повідомляє ITV, раніше препарат використовували для лікування пацієнтів з лихоманкою Ебола, після того, як дослідження показали, що він скорочує час одужання на 31%, або в середньому на 4 дні, для госпіталізованих пацієнтів з коронавірусом.

"Ті, кому давали препарат, могли покинути лікарню в середньому за 11 днів у порівнянні з 15 днями в групі плацебо. Препарат також може допомогти запобігти смертельні випадки, але це твердження ще не настільки точне, щоб вчені напевно знали", - йдеться в повідомленні.

Препарат дозволили вводити пацієнтам з важкими станами, наприклад, з проблемами дихання.

Ремдесивір був спочатку розроблений американською біотехнологічною компанією Gilead Sciences для боротьби з лихоманкою Ебола, а пізніше показав ефективність в боротьбі зі збудниками коронавірусів SARS і MERS. Дослідження щодо впливу цього препарату проти нового вірусу SARS-CoV-2 проводяться вченими, зокрема, в Китаї, США та Німеччини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram