ГоловнаСуспільствоОсвіта

Міносвіти затвердило перелік 28 регульованих спеціальностей

Це: юридична сфера, атомна енергетика, медицина, військова служба і т.д.

Міносвіти затвердило перелік 28 регульованих спеціальностей
Фото: Макс Требухов

Міністерство освіти і науки затвердило перелік спеціальностей, отримання освіти за якими необхідне для доступу до регульованих професій.

Про це повідомляють на сайті Міносвіти.

Усього таких спеціальностей 28, вони передбачають особливо відповідальну роботу. Це: юридична сфера, атомна енергетика, медицина, військова служба тощо.

Вимоги до освітньої діяльності з підготовки фахівців за спеціальностями посилюються.

Відзначають, що додаткове регулювання для певних спеціальностей встановлюється змінами до закону про вищу освіту, прийнятими в грудні 2019 року.

"Впровадження додаткового регулювання на 28 професій дозволить встановити єдині підходи щодо регулювання доступу до певних видів професійної діяльності в частині визначення особливостей ліцензування освітньої діяльності, додаткових вимог до правил прийому для здобуття вищої освіти за спеціальностями, структури освітньої програми, змісту освіти, організації освітнього процесу та атестації здобувачів вищої освіти.

Повний перелік спеціальностей, для яких запроваджено додаткове регулювання: право (право), електрична інженерія (атомна енергетика, теплоенергетика, гідроенергетика), архітектура і будівництво (архітектура і містобудування), ветеринарна медицина (ветеринарна медицина, ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза), охорона здоров'я (стоматологія, медицина, медсестринство, технології медичної діагностики і лікування, медична психологія, фармація, промислова фармація, фізична терапія, ерготерапія, педіатрія), військові науки, національна безпека, безпека державного кордону (державна безпека, безпека державного кордону, військове керівництво, громадянська безпека (пожежна безпека, правоохоронна діяльність, громадська безпека), транспорт (річковий та морський транспорт, авіаційний транспорт, залізничний транспорт, транспортні технології (за видами)), міжнародні відносини (міжнародне право).

Нагадаємо, на початку червня президент Володимир Зеленський створив Раду з питань розвитку вищої освіти.

2 червня президент провів зустріч з керівниками провідних вищих навчальних закладів України. Учасники обговорили питання оптимізації вищих навчальних закладів, розширення їх фінансової автономії, рівень зарплат викладачів і умови, в яких навчаються студенти. Зеленський підкреслив, що в Україні є кадровий голод, і цю проблему повинні вирішувати вузи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram