ГоловнаСуспільствоЖиття

Збройні сили України отримали ракети Javelin на $27 млн

Поставка інших товарів військового призначення передбачена в 2021-2022 роках.

Збройні сили України отримали ракети Javelin на $27 млн
Фото: Посольство Украины в США

Для потреб Збройних сил України надійшли ракети FGM-148E, які є однією з останніх модифікацій протитанкових ракет комплексу Javelin.

Про це повідомляють на сайті Міноборони.

"В Україну в рамках пілотного проєкту 16 червня за програмою уряду США "Міжнародні військові продажі" надійшла перша партія вантажу за контрактом, підписаним у грудні 2019 року, а саме - ракети до протитанкових ракетних комплексів "Джавелін" і допоміжне обладнання на загальну суму понад 27 млн доларів США", - йдеться в повідомленні.

Проєкт передбачає постачання комплексу озброєння, його обслуговування і надання супутніх послуг з підготовки особового складу для надійної та ефективної експлуатації протитанкових комплексів упродовж усього життєвого циклу.

Поставка інших товарів військового призначення, відповідно до домовленостей, передбачена в 2021-2022 роках.

"Реалізація контракту на загальну суму понад 36,5 млн доларів США є значним кроком у розвитку українсько-американської стратегічної співпраці на підтримку обороноздатності України та відкриває нові перспективи для реалізації Міністерством оборони України прямих зовнішньоекономічних домовленостей у галузі озброєння і військової техніки з державами-партнерами", - додали в Міноборони.

Нагадаємо, в грудні минулого року Україна уклала контракт з США на постачання ПТРК Javelin.

До цього, в жовтні, Конгрес США дав попередню згоду на продаж Україні додаткової партії протитанкових ракетних комплексів Javelin на $39 млн.

Перша партія "джавелінів" на 47 млн доларів надійшла в Україну навесні 2018 року. Тодішня посолка Марі Йованович говорила, що за цю зброю Україна не платила. Восени 2017 року американське видання BuzzFeed з посиланням на джерела в американському уряді написало, що президент США Дональд Трамп не хоче давати Україні зброю безкоштовно.

Незабаром після цього спеціальний представник США з питань України Курт Волкер заявив, що програма військової допомоги Україні передбачає як безкоштовне озброєння, так і його продаж. Улітку 2019 року Посольство США повідомило, що Україна вперше попросила США продати озброєння.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram