ГоловнаСвіт

США і Росія повинні продовжити дію ядерної угоди і переконати Китай приєднатися, - Столтенберг

"Світ не повинен повертатися до ситуації, коли буде відсутня будь-яка угода, що регулює кількість ядерної зброї в світі".

США і Росія повинні продовжити дію ядерної угоди і переконати Китай приєднатися, - Столтенберг
Фото: EPA/UPG

США і Росія повинні продовжити дію Договору з контролю над стратегічним наступальним озброєнням (СНВ-1), щоб підтримати глобальну систему контролю над ядерною зброєю і отримати час, щоб переконати Китай, який перетворився в глобальну військову силу, приєднатися до нової міжнародної угоди в цій галузі.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, передає "Укрінформ".

"Я вітаю той факт, що Росія і США зараз приступили до переговорів щодо контролю над озброєннями. Я також рішуче підтримую залучення до процесу Китаю, який є глобальною силою і має свою відповідальність, щоб бути частиною глобальної системи контролю над озброєнням ... Вважаю, що за відсутності угоди, яка б включала Китай, повинен бути продовжений існуючий договір START (ОСВ- 1), що має дати час для досягнення остаточної угоди не тільки між США і Росією, але також з Китаєм", - сказав керівник Альянсу.

Він зазначив, що світ не повинен знову повертатися до ситуації, коли буде відсутня будь-яка угода, що регулює кількість ядерної зброї в світі. Особливо небезпечною така ситуація могла б бути після того, як в минулому році в результаті дій Росії і розгортання нею нових ракет SSC-8, припинив існування договір про ракети малої і середньої дальності (ДРМСД).

Столтенберг зазначив, що Китай, як і будь-яка країна світу, має право розвивати власні оборонні спроможності. Зараз, за його словами, Китай робить великі інвестиції в нові засоби доставки і збільшує кількість боєголовок, протягом року він провів більше ядерних випробувань, ніж сталося по всьому світу.

«За нашою оцінкою, протягом десятиліття Китай подвоїть кількість ядерних боєголовок, що, безумовно, має значення для всіх нас ... Зараз Китай є зростаючою глобальною силою з далекосяжними можливостями. Країна має другий за обсягами оборонний бюджет в світі, вона активно інвестує в розвиток повітряних, морських і сухопутних можливостей. Тому Китай повинен стати частиною зусиль з контролю над озброєннями, які повинні забезпечити прозорість і передбачуваність, в тому числі щодо китайських ядерних арсеналів», - підкреслив Генеральний секретар НАТО.

За його словами, режим контролю над озброєннями, який є збалансованим і піддається верифікації, відповідає інтересам у сфері безпеки всіх залучених сторін.

"Ми підвищуємо безпеку один одного, коли визначаємо граничну кількість ядерної зброї. Оскільки ядерна зброя є небезпечною і дуже цінною, НАТО прагне уникнути нової гонки озброєнь, і кращий шлях до цього - це встановити певну "стелю" для ядерної зброї і скоротити її кількість. Радянський Союз і США були здатні зробити це під час «холодної війни», і я твердо переконаний, що ми повинні також зробити це і сьогодні", - підкреслив Столтенберг.

Нагадаємо, 2 червня президент РФ Володимир Путін підписав указ, в якому названі умови застосування Росією ядерної зброї.

Раніше президент Франції Емманюель Макрон закликав країни Європи «не бути глядачами" і наполягати на міжнародній програмі контролю над озброєнням. Він повідомив, що має намір запропонувати європейським партнерам участь у військових навчаннях французьких збройних сил, пов'язаних з відбиттям ядерної загрози. Водночас, за його словами, Париж не має наміру ділити з іншими країнами свій ядерний арсенал.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram