ГоловнаСвіт

Мемуари Болтона про роботу на Трампа запустили в продаж усупереч опору Білого дому

Адміністрація американського президента намагалася заборонити її вихід через суд.

Мемуари Болтона про роботу на Трампа запустили в продаж усупереч опору Білого дому
Фото: Time Magazine

Мемуари колишнього радника президента США з питань нацбезпеки Джона Болтона надійшли в продаж, незважаючи на спротив Білого дому

Книгу "Кабінет, в якому це сталося", почали продавати в США з 23 червня, пише DW. За даними видавництва, в Штатах є 200 000 примірників, ще кілька тисяч - в інших країнах. Копії мемуарів також надіслані для ознайомлення в ЗМІ.

У книзі Болтон розповів про свій досвід і враження, отримані за час роботи радником у питаннях нацбезпеки. Згідно з опублікованими фрагментами, американського президента автор описав як політика, яким можуть маніпулювати інші світові лідери. Він також вважає, що для Трампа власні інтереси важливіші за державні.

Сам Трамп вважає мемуари "збіркою брехні і вигадок". Він також заявив, що колишній радник "дорого заплатить" за публікацію книги.

Нагадаємо, Джон Болтон був радником Трампа з квітня 2018-го по вересень 2019 року. Трамп повідомив, що відправив Болтона у відставку через незгоду з багатьма його ініціативами.

Інформація про те, що Болтон планує публікацію своїх мемуарів про роботу на Трампа, з'явилася в ЗМІ в листопаді. У січні він заявив про наміри президента США шантажувати Україну військовою допомогою. Він також заявив, що готовий давати свідчення на слуханнях у справі про імпічмент Дональда Трампа.

Після анонсованого на 23 червня виходу книги Білий дім подав позов проти Болтона, вимагаючи не допустити публікації його мемуарів про роботу на Трампа до завершення вичитки книги. Американський президент назвав мемуари Болтона "історіями розлюченого нудного дурня".

Також у книжці було написано про те, що Трамп просив допомоги з переобранням у президента Китаю. Радник Білого дому, який був присутній на зустрічі Трампа з Сі Цзіньпіном, публічно заперечив цю інформацію.

У позові, поданому до Окружного суду США Колумбії, йшлося, що книга Болтона "Кімната, де це сталося" містить інформацію, яка може ставити під загрозу національну безпеку, якщо буде опублікована до розгляду урядом.

Однак американський суд дозволив публікацію мемуарів, зазначивши, що "одностороння поведінка Болтона викликає серйозні побоювання з точки зору національної безпеки", але він не вважає за можливу судову заборону, про яку клопотала адміністрація Дональда Трампа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram