ГоловнаСвіт

Іран офіційно пообіцяв найближчими днями відправити до Франції "чорні скриньки" збитого літака МАУ

Глава МЗС заявив, що держава вже поінформувала Україну про порядок виплат компенсацій сім'ям загиблих.

Іран офіційно пообіцяв найближчими днями відправити до Франції "чорні скриньки" збитого літака МАУ
Фото: EPA/UPG

Іранський міністр закордонних справ Мохаммад Джавад Заріф заявив, що Іран найближчими днями відішле "чорні скриньки" збитого під Тегераном літака МАУ до Франції.

Відповідну заяву Заріф зробив у телефонній розмові з канадським колегою Франсуа-Філіпом Шампанем, повідомляється у пресслужбі МЗС Ірану.

"Міністр закордонних справ Заріф також повідомив свого канадського колегу про те, що Ісламська Республіка Іран вже поінформувала Україну про свою готовність вирішувати юридичні питання, порядок виплати компенсації сім'ям пасажирів, загиблих в результаті трагічного інциденту, а також виплати компенсації за український лайнер", - йдеться в повідомленні.

Міністр закордонних справ Ірану заявив, що Україна досі не призначила делегацію для проведення переговорів, хоча 19 червня президент Володимир Зеленський затвердив склад цієї делегації для участі в переговорах з Іраном.

У повідомленні іранського МЗС йдеться, що затримка з розшифруванням "чорних скриньок" спричинена пандемією коронавірусу і припиненням міжнародних перельотів.

Нагадаємо, що літак рейсу Тегеран-Київ авіакомпанії МАУ розбився в Ірані вранці 8 січня. Загинули 176 осіб з семи країн, зокрема 11 українців (дев'ять членів екіпажу і дві пасажирки).

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково. Відповідальність за крах авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ Корпус вартових Ісламської революції.

У січні глава відділу розслідування інцидентів організації цивільної авіації Ірану Хасан Резайефар підтвердив, що "чорні скриньки" зі збитого українського літака передадуть до Києва.

Однак пізніше влада Ірану заявила, що Тегеран може передати "чорні скриньки" збитого літака МАУ Україні або іншій державі, якщо не зможе їх розшифрувати

Країни-члени міжнародної координаційної групи з розслідування авіакатастрофи українського літака під Тегераном наполягали на тому, щоб Іран передав бортові самописці до Франції, оскільки там є необхідне обладнання для дослідження.

Після цього міністр закордонних справ Ірану заявив, що Іран не буде розпочинати розшифрування "чорних скриньок" літака Boeing 737-800 "Міжнародних авіаліній України", але і передавати їх урядам інших країн не буде

25 січня глава Міністерства закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф повідомив, що винний у катастрофі літака МАУ поблизу Тегерана перебуває у в'язниці.

Україна неодноразово зверталася до Ірану з проханням передати на розшифрування "чорні скриньки". 2 березня на той момент генпрокурор України Руслан Рябошапка заявив, що комунікацію з правоохоронними органами Ірану щодо катастрофи літака української авіакомпанії "МАУ" відновлено, проте через епідемію коронавірусу консультації відклали.

6 квітня іранський депутат, член комісії з питань законодавства та юстиції парламенту Хассан Норузі заявив, що за збиття українського пасажирського літака МАУ під Тегераном нікого не заарештували, а військові "добре виконали свої обов'язки".

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф спростував цю заяву.

Також іранське бюро "Радіо Свободи" опублікувало інформацію, що Іран запропонував Україні підписати так званий меморандум про взаєморозуміння у справі збитого під Тегераном літака МАУ. Він передбачає відмову України та сімей загиблих від права подавати до суду.

У червні влада Ірану скерувала офіційний запит у Бюро з розслідування авіакатастроф (BEA) Франції. Вона попросили допомогти з розшифруванням "чорних скриньок" збитого авіалайнера літака. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram