ГоловнаСвіт

Глава МЗС Угорщини прибуде в Київ на перше за сім років засідання міжурядової комісії економспівробітництва

Воно планувалося ще на березень, але було перенесено через пандемію.

Глава МЗС Угорщини прибуде в Київ на перше за сім років засідання міжурядової комісії економспівробітництва
Министр иностранных дел Венгрии Петер Сийярто
Фото: hungarytoday.hu

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто 25 червня прибуде до Києва на перше за сім років засідання Спільної міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва.

Домовленості про відновлення роботи комісії були досягнуті Сіярто й міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою ще на початку року. Про це повідомили в пресслужбі МЗС України.

"Засідання планувалося в березні, але було перенесено через коронавірус. На початку червня міністри визначили нову дату", – йдеться в повідомленні.

Очікується, що сторони обговорять розвиток торгівлі та інвестицій між Україною та Угорщиною, а також розглянуть загальні економічні та транспортні проєкти, поліпшення прикордонної та транскордонної інфраструктури та активізацію співпраці в аграрній, енергетичній та екологічній сферах.

Нагадаємо, що у 2017 році відносини між Україною й Угорщиною зіпсувалися, коли Верховна Рада прийняла закон про освіту. Угорцям здалося, що він обмежує права їхньої діаспори в Закарпатській області. Через це МЗС Угорщини почало блокувати участь України в заходах НАТО.

У 2019 Україна внесла поправки в закон про освіту, відтермінувавши до 1 вересня 2023 року дію мовної статті, яка розлютила Угорщину, але Будапешт це не влаштувало.

У вересні міністри закордонних справ України та Угорщини домовилися про зустріч на вищому рівні, яка повинна відкрити шлях для врегулювання актуальних питань двостороннього порядку денного.

У січні 2020 року Верховна Рада прийняла новий закон про повну загальну середню освіту з трьома мовними моделями для національних меншин. Він передбачає, що в угорських школах на Закарпатті може використовуватися тільки рідна мова, але з 5 класу не менше 20% предметів повинні викладатися українською мовою зі щорічним підвищенням до 40% в 9 класі і 60% в старшій школі.

У лютому 2020 року Україна та Угорщина домовилися відновити добросусідські відносини.

У травні Кулеба здійснив робочий візит до Угорщини і провів зустріч із Петером Сіярто. Після публікації нового проєкту майбутніх районів України в рамках адміністративно-територіальної реформи в ЗМІ з'явилася інформація, що Україна нібито створює "угорський район" у Закарпатській області. Дмитро Кулеба заявив, що ніяких зобов'язань перед Угорщиною по створенню "національного" району під час недавнього візиту в Будапешт він не брав.

Детальніше про це читайте в матеріалі LB.ua "Що насправді не так із Берегівськім районом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram