ГоловнаСвіт

Європа має більш серйозно ставитися до загроз із боку Росії, - Помпео

Вашингтон також зацікавлений в переоцінці своїх військових позицій.

Європа має більш серйозно ставитися до загроз із боку Росії, - Помпео
Майк Помпео
Фото: EPA/UPG

Держсекретар США Майк Помпео зазначив, що в той час як США розглядають Росію, як серйозну загрозу, низка європейських країн відноситься до Москви з меншою осторогою.

Про це він заявив, виступаючи в організованому Німецьким фондом Маршалла (GMF) вебзаході "Брюссельський форум", передає "Голос Америки".

Тому, підкреслив Помпео, Європа повинна збільшити рівень власної відповідальності за свою оборону, а Вашингтон зацікавлений у переоцінці своїх військових позицій.

Коментуючи передбачуване виведення військових частин США з Німеччини, про що раніше заявляв президент США Дональд Трамп, Помпео зазначив, що сьогодні змінюється сама характеристика загроз, і США хочуть переглянути стратегічне позиціювання своїх військових сил у світі. Держсекретар також дав зрозуміти, що будівництво за участю Німеччини трубопроводу "Північний потік-2" йде врозріз із принципами безпеки Європи, яка також повинна збільшити свої оборонні витрати.

"Ми вважаємо Росію серйозною загрозою", – підкреслив Помпео, зазначивши, що, якщо країни Європи витрачають на свої оборонні витрати менше, ніж передбачені статутом НАТО 2% від національного ВВП, то це говорить про те, що Берлін не сприймає російську загрозу так само серйозно, як США.

"Будівництво ж «Північного потоку-2», який повинен буде качати російський природний газ по дну Балтійського моря до Німеччини, збільшує залежність Федеративної республіки від Росії", – сказав Помпео.

"Значна частина енергії Німеччини буде тепер пов'язана з Росією настільки глибоко і фундаментально, що у Володимира Путіна, який, ймовірно, залишиться при владі протягом досить довгого часу, буде можливість, реальна можливість, завдати істотної шкоди Німеччини, якщо він вирішить це зробити", – додав Помпео.

Нагадаємо, раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав союзників по альянсу продовжувати вносити до бюджету НАТО по 2 відсотки свого ВВП, попри кризу, викликану пандемією коронавирусу SARS-CoV–2.

Німеччина за останні роки збільшила витрати на оборону, однак у 2019 році вони все ще становили 1,38% ВВП. У зв'язку з цим президент США постійно критикує Берлін, звинувачуючи Німеччину в недостатньо активній фінансовій участі в НАТО. Також Трамп вважає, що недостатньо коштів до бюджету НАТО вкладає Данія.

США у 2019 році виділили на оборону, згідно з даними НАТО, 730 млрд доларів, тобто близько 3,4% свого ВВП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram