ГоловнаПолітика

Конгрес США схвалив продаж Україні додаткової партії Javelin'ів, - Bloomberg

Цей договір не є частиною військової допомоги Україні в розмірі $250 млн, схваленої Конгресом раніше.

Конгрес США схвалив продаж Україні додаткової партії Javelin'ів, - Bloomberg
Фото: Wiki

Конгрес США дав попередню згоду на продаж Україні додаткової партії протитанкових ракетних комплексів зброї Javelin на суму в $ 39 млн.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на три неназвані джерела.

Агентство відзначає, що цей контракт не є частиною військової допомоги Україні в розмірі $250 млн, схваленої Конгресом раніше.

Мова йде про постачання Україні 150 ракет і двох протитанкових ракетних комплексів Javelin, крім основної військової допомоги в розмірі 250 млн доларів, схваленої Конгресом раніше.

Один зі співрозмовників агентства повідомив, що офіційна заява про додатковий продаж зброї може відбутися пізніше у вівторок.

Нагадаємо, Палата представників Конгресу США 19 вересня схвалила законопроєкт, який забезпечує виділення Україні 250 млн доларів військової допомоги.

У серпні стало відомо, що Трамп доручив переглянути програму фінансування України в галузі безпеки, щоб переконатися, що гроші використовуються в інтересах Сполучених Штатів.

У середині вересня цю допомогу в адміністрації президента Трампа розблокували. Йдеться про $250 млн з бюджету Пентагону, $115 млн за програмою Держдепартаменту "Міжнародне військове фінансування" з бюджету 2019 року, а також $26,5 млн за цією ж програмою з бюджету 2018 року. Всього - понад $390 млн.

Нагадаємо, перша партія "Джавелінів" на 47 млн доларів надійшла в Україну навесні 2018 року. Посол Марі Йованович говорила, що за цю зброю Україна не платила. Восени 2017 року американське видання BuzzFeed з посиланням на джерела в американському уряді написало, що президент США Дональд Трамп не хоче давати Україні зброю безкоштовно.

Незабаром після цього спеціальний представник США з питань України Курт Волкер заявив, що програма військової допомоги Україні передбачає як безкоштовне озброєння, так і його продаж. Влітку 2019 року Посольство США повідомило, що Україна вперше попросила США продати озброєння.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram