ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Голова МОЗ Ємець анонсував повернення СЕС

Також повернуть посаду першого заступника міністра охорони здоров'я - головного державного санітарного лікаря України.

Голова МОЗ Ємець анонсував повернення СЕС
Фото: job-sbu.org

Міністр охорони здоров'я України Ілля Ємець повідомив про відновлення протиепідемічного захисту України, в тому числі Державної санітарно-епідеміологічної служби. Про це він повідомив в ефірі "Право на владу", йдеться на сторінці МОЗ у Facebook.

"Прем'єр-міністр погодив моє прохання відновити Державну санітарно-епідеміологічну службу, яку було знищено в попередні кілька років. Почнемо з відновлення посади першого заступника міністра охорони здоров'я - головного державного санітарного лікаря України", - уточнив Ємець.

Нагадаємо, функція контролю і нагляду за епідситуацією належала Державній санітарно-епідеміологічній службі до вересня 2014 року, коли Кабмін заявив про її ліквідацію. Таке рішення було прийнято через те, що повноваження з контролю створювали багате поле для корупції.

Функції СЕС розділили між Міністерством аграрної політики та Міністерством охорони здоров'я, при якому було створено Центр громадського здоров'я. Новій структурі не дали права проводити перевірки виконання вимог з епідбезпеки, її робота полягає переважно в сфері моніторингу.

У вересні 2019 року стало відомо, що СЕС можуть відродити під іншою назвою.

У лютому РНБО рекомендувала відновити СЕС через загрозу коронавірусу. Після цього Міністерство охорони здоров'я офіційно підтвердило, що має намір відновити систему забезпечення епідеміологічного нагляду та готовності до реагування. Однак тоді повідомляли, що СЕС відновлювати не планують.

26 лютого заступника міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка призначили головним санітарним лікарем. До його обов'язків, зокрема, входить організація роботи щодо запобігання поширенню коронавірусу в Україні. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram