ГоловнаСуспільствоЖиття

"Ексберкутівці" Маринченко та Тамтура просять скасувати їм домашній арешт

Їхні адвокати вважають, що звинувачення недостатньо обґрунтоване.

"Ексберкутівці" Маринченко та Тамтура просять скасувати їм домашній арешт
Фото: Макс Требухов

"Ексберкутівці" Олександр Маринченко та Сергій Тамтура просять скасувати їм домашній арешт. Про це повідомляє кореспондент LB.ua з залу Апеляційного суду, де продовжують слухати скаргу захисту на запобіжний захід "ексберкутівців", яких обвинувачують у злочинах, які привели до смерті 49 чоловік.

Суддя почала зачитувати текст апеляційної скарги. Адвокати "ексберкутівців" вказали, що звинувачення недостатньо обґрунтоване, і в ньому не враховано, що під час подій 20 лютого також отримали поранення, в тому числі, смертельні, правоохоронці.

Також адвокати вважають, що прокурорами необґрунтовані ризики того, що обвинувачені будуть ухилятися від судового процесу.

Суддя попросила звинувачених, які включені відеозв'язком, аргументувати свою скаргу. "5 років я перебуваю під вартою. Ніяких доказів суду прокуратура не надала. Вважаю цю справу політично мотивованою", - заявив "ексберкутівець" Павло Аброськін.

Суддя Васильєва звернула його увагу на факт, зазначений прокурорами раніше, щодо того, що його колеги вже покинули країну і находяться в РФ.

"Одні покинули, а інші залишилися", - прокоментував Аброськін.

До того як почали читати скаргу адвокати потерпілих заявили відвід судді, але вона проігнорувала їх клопотання.

Вони назвали порушенням те, що деякі апеляційні скарги обвинувачених не зареєстровані в суді належним чином, на двох коштує час 11:50 27 грудня - тобто за 10 хвилин до початку засідання того дня.

Крім того, адвокати потерпілих і прокурори у справі ще вчора заявили, що обвинувачені в кримінальних справах оскаржувати в апеляційному суді можуть тільки запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, а у Тамтури і Маринченка - домашній арешт.

Нагадаємо, раніше з'явилася інформація, що їх можуть обміняти на українських полонених в рамках обміну 29 грудня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram