ГоловнаПраво

Тупицький не прийшов в Офіс генпрокурора через поважну причину, - КС (оновлено)

У КСУ заявляють, що законних підстав для відсторонення Тупицького немає.

Тупицький не прийшов в Офіс генпрокурора через поважну причину, - КС (оновлено)
Фото: Макс Требухов

Глава Конституційного суду України Олександр Тупицький не прийшов у понеділок до Офісу генпрокурора для проведення процесуальних дій через поважну причину.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Тупицький не явився через поважну причину. І він не має намірів ухилятися від процесуальних дій", - сказали агентству "Інтерфакс-Україна" в суді.

Коментуючи направлення Офісом генпрокурора президентові клопотання про відсторонення Тупицького від посади судді КС терміном на два місяці, в суді наголосили: "Ні Конституція, ні закон України "Про Конституційний суд" не оперують таким поняттям, як відсторонення судді КС від займаної посади".

Оновлення. У КСУ заявляють, що законних підстав для відсторонення Тупицького немає.

У Правовому департаменті Секретаріату Конституційного Суду зазначають, що рішення про звільнення з посади судді КС ухвалює сам суд, і жоден інший орган чи посадова особа не можуть ухвалити таке рішення.

"Як вбачається із зазначених положень, питання звільнення судді Конституційного Суду України з посади за відсутності його власної ініціативи є неможливим без застосування запобіжних заходів від його незаконного звільнення, що обумовлено незалежністю Суду в цілому та судді зокрема", - йдеться в повідомленні.

У Конституційному суді нагадали, що для звільнення з посади судді необхідно щонайменше 12 голосів суддів КС. У разі, якщо за відповідне рішення не проголосувала необхідна кількість суддів Конституційного Суду, суддя продовжує виконання обов’язків за посадою.

У суді наголосили, що однією із законних підстав для звільнення судді є набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього за вчинення злочину. Тому відсторонення з посади судді чи голови суду на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування суперечитиме статті 149-1 Конституції України.

Раніше сьогодні стало відомо, що Офіс генпрокурора поштою направив голові КСУ Тупицькому повідомлення про підозру, оскільки Тупицький не з’явився для проведення процесуальних дій. Главу Конституційного суду України підозрюють у підкупі свідка та введенні в оману суду шляхом завідомо неправдивого показання свідка.

Нагадаємо, на сьогодні, 28 грудня, Офіс генпрокурора викликав Тупицького для вручення підозри в одній зі справ судді-втікача Віктора Татькова.

21 грудня "Схеми" опублікували розмову голови КСУ Тупицького, яка свідчить про його причетність до суддівського шахрайства. У розслідуванні журналістів зазначається, що що у жовтні 2018 року слідчі Генпрокуратури записували розмови Тупицького в рамках кримінальної справи щодо ексголови Вищого господарського суду Віктора Татькова, який знаходиться у розшуку.

Тупицький, який на той момент був заступником голови КСУ, покликав на зустріч у кафе свого знайомого, донецького бізнесмена Владислава Дрегера, який тоді вже співпрацював з правоохоронцями та здійснив запис цієї розмови.

Як випливає із запису, Тупицький намагався переконати Дрегера не свідчити правоохоронцям про його роль у подіях навколо "Зуївського енергомеханічного заводу" (м. Зугрес), у заволодінні яким наразі підозрюється Татьков.

Представник президента у КС Федір Веніславський зазначав, що "Плівки Тупицького" є підставою для його відсторонення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram