ГоловнаПолітика

У Мюнхені Зеленський зустрівся з делегаціями Палати представників та Сенату США

Зокрема, Зеленський висловив сподівання на ухвалення Палатою представників фінансової допомоги для України.

У Мюнхені Зеленський зустрівся з делегаціями Палати представників та Сенату США
почесний спікер Плати представників Ненсі Пелосі (зліва) та Володимир Зеленський
Фото: Офіс Президента

На полях Мюнхенської конференції з питань безпеки президент України Володимир Зеленський провів зустріч із делегацією членів Палати представників Конгресу США від Республіканської та Демократичної партій, повідомляє пресслужба Офісу президента. 

У заході взяли участь: голова Постійного спеціального комітету Палати представників з питань розвідки Майк Тернер (Республіканська партія), лідер демократичної меншості в Палаті представників Хакім Джеффріс, почесний спікер Плати представників Ненсі Пелосі (Демократична партія), члени Палати представників від Республіканської партії Джо Вілсон, Бретт Гатрі, Енн Вагнер, Ніл Данн, Браян Фіцпатрік, Клаудія Тенні та від Демократичної партії – Джеральд Конноллі, Адам Сміт, Грегорі Мікс, Джим Гаймс, Брендан Бойл, Дональд Норкросс, Джейсон Кроу, Майки Шеріл, Вероніка Ескобар.

Глава держави подякував усьому американському народові, Президенту США Джозефу Байдену та обом партіям Конгресу за підтримку України.

«Ми вдячні за всебічну допомогу – військову, фінансову. Також за прихисток і тепле ставлення до наших громадян, які були змушені залишити свій рідний дім через це криваве вторгнення Путіна», – сказав Володимир Зеленський.

Президент висловив сподівання на ухвалення Палатою представників рішень, що забезпечать подальшу необхідну підтримку України з боку США в протистоянні повномасштабній агресії РФ.

«Ми розраховуємо на вас, і я сподіваюся, що в нас будуть позитивні результати. Тому що ми маємо перемогти в цій війні. І ми повинні зробити це в єдності, захистивши наші спільні цінності», – наголосив Глава держави.

Учасники зустрічі предметно обговорили ситуацію на полі бою в Україні та можливості українських Сил оборони.

Окрему увагу було приділено розвитку оборонних індустрій. Президент розповів, зокрема, про прогрес у виробництві дронів. Він висловив сподівання на участь американського бізнесу в локалізації в Україні виробництва БпЛА, засобів ППО, артилерійських систем і снарядів.

Володимир Зеленський також поінформував членів Палати представників про економічну ситуацію в Україні. Зокрема, він зауважив, що минулого року зафіксовано зростання ВВП на 5%. Цьому, серед іншого, сприяло й посилення протиповітряної оборони завдяки допомозі США, адже більша захищеність міст спонукає українців повертатися додому з-за кордону, а це стимулює зростання економіки нашої країни.

Глава держави також розповів про те, як Україна забезпечує функціонування «зернового коридору» в Чорному морі для експорту значних обсягів аграрної продукції в різні країни світу.

Раніше цього дня президент провів зустріч із представниками Сенату США. До складу делегації увійшли сенатори від Демократичної та Республіканської партій.

Глава держави висловив подяку за двопартійну та двопалатну підтримку України в Конгресі Сполучених Штатів. Він зазначив, що Україна розраховує на подальше лідерство США в захисті свободи й підтримці демократії у Європі та всьому світі.

Він відзначив важливість нещодавнього рішення Сенату про підтримку законопроєкту, який передбачає виділення 60 млрд дол. для допомоги Україні.

Володимир Зеленський поінформував сенаторів про першочергові оборонні потреби України, зокрема в додаткових артилерійських системах і снарядах, далекобійній зброї, засобах радіоелектронної боротьби, посиленні протиповітряної оборони.

Глава держави також розповів про кроки, які здійснила Україна задля протидії спробам Росії підірвати вільне судноплавство та безперешкодний експорт продовольства Чорним морем.

Президент подякував за ініціативи, які обмежують ресурси держави-агресора РФ для ведення війни проти України, та за кроки Сполучених Штатів зі створення законодавчого механізму конфіскації заморожених російських суверенних активів для відбудови нашої країни.

  • На думку голови комітету закордонних справ Палати представників Конгресу США Майкла Маккола, законопроєкт про фінансування безпеки, який передбачає 60 мільярдів доларів для України, не буде схвалено раніше середини березня.
  • Раніше Сенат США виконав свою частину роботи і ухвалив документ, який передбачає 60 мільярдів доларів для України.
  • Спікер Палати представників Майк Джонсон розкритикував і відмовився винести законопроєкт на голосування.
  • У четвер республіканець відпустив конгресменів на дострокові канікули, скасувавши усі заплановані голосування.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram