ГоловнаПолітика

Разумков пояснив, чому утримався під час голосування на засіданні РНБО

Спікер парламенту пропонує внести зміни до закону про санкції.

Разумков пояснив, чому утримався під час голосування на засіданні РНБО
Фото: facebook/Слуга Народу

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков висловився за внесення змін до закону про санкції.

Про це він розповів в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Нам треба... змінити закон про санкції, щоб ні в кого не було різночитань і щоб такі повноваження були в повному обсязі в Ради національної безпеки та оборони. І тоді це було б дієвим механізмом", - сказав Разумков.

Він зазначив, що на останньому засіданні РНБО проголосував за рішення про запровадження санкцій проти низки юридичних та фізичних осіб, проте "висловив окрему думку з цього питання".

"Так, дійсно, це було так. Чому? Тому що це рішення стосувалося і громадян України, і громадян Російської Федерації. І ви знаєте про моє перше голосування (Разумков утримався під час голосування за санкції проти телеканалів "112", NewsOne, Zik, - ред.). Це стосується правової позиції. Подобається вона нам чи не подобається, але вона має бути правовою незалежно від того, де рішення ухвалюють - у Верховній Раді, на засіданнях РНБО чи в будь-якому іншому відомстві", - пояснив Разумков.

"Якщо йти шляхом санкцій, то паралельно потрібно йти судовим шляхом або внести зміни до закону", - окреслив свою позицію спікер парламенту.

Він звернув увагу на існування думки про можливість застосовувати санкції до українських громадян нарівні з іноземними, які пов'язані з терористичною діяльністю.

"Але якщо ми піднімемо з вами стенограму засідання Ради, коли розглядали закон про санкції (серпень 2014 року), то там чітко звучить формулювання, що на громадян України санкції не поширюються", - резюмував Разумков.

Нагадаємо, 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій щодо народного депутата фракції "Опозиційна платформа - За життя" Тараса Козака, а також восьми товариств з обмеженою відповідальністю строком на 5 років. До санкційних списків потрапили, зокрема, телеорганізації, які мовлять під логотипами 112, NewsOne, ZIK. Після цього телеканали зникли з ефіру і продовжили роботу тільки на Youtube. За даними соцопитування, майже половина українців підтримують закриття цих телеканалів.

В основі Рішення РНБО про санкції щодо телеканалів, які пов’язують з кумом Путіна Віктором Медведчуком, лежить рішення Верховної Ради від 2018-го року. Підставою для введення обмежень тоді мали стати результати перевірки діяльності цих телеканалів СБУ. Втім, правоохоронці в належні терміни перевірку не здійснили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram