ГоловнаПолітика

У Білорусі проти українських волонтерів "Восток SOS" порушили кримінальну справу (оновлено)

В ОП назвали затримання Реуцького і Васильєва незаконним і закликали Білорусь звільнити українців.

У Білорусі проти українських волонтерів "Восток SOS" порушили кримінальну справу (оновлено)
Костянтин Реуцький і Євген Васильєв
Фото: hromadske.radio

У Білорусі стосовно двох громадян України, волонтерів благодійної організації "Восток SOS" Костянтина Реуцького і Євгена Васильєва, затриманих 12 серпня, порушили кримінальну справу за фактом масових заворушень у Мінську 10-12 серпня.

Про це Білоруському бюро "Радіо Свобода" повідомила правозахисниця Тетяна Равяко.

За інформацією правозахисниці, у рамках слідства у її квартирі, де зупинилися українці, провели обшук. Слідчі конфіскували комп’ютер Костянтина Реуцького й український паспорт Євгена Васильєва.

"Вони мої друзі, ми разом навчалися на курсах з прав людини. Вони приїхали до Білорусі лише сьогодні, пили каву, пішли гуляти - і їх затримали. Вони не могли і не брали участі в жодних заворушеннях", - розповіла Тетяна Равяко.

За словами правозахисниці, обидва українці приїхали в Білорусь від правозахисної організації "Восток SOS" у рамках місії допомоги білоруським колегам у зв'язку з арештами громадян під час масових акцій протесту з приводу президентських виборів 9 серпня.

Тетяна Равяко повідомила, що Костянтин Реуцький і Євген Васильєв перебувають в одному із слідчих ізоляторів.

Оновлення. Міністерство закордонних справ встановлює місцезнаходження затриманих у Мінську Костянтина Реуцького і Євгена Васильєва.

Про це під час брифінгу повідомив глава МЗС Дмитро Кулеба.

"Учора були затримані в Білорусі, в Мінську, двоє наших громадян. Співробітники МВС затримали двох волонтерів "Восток SOS" - Костянтина Реуцького і Євгена Васильєва. Ми включилися в пошук цих громадян, щоб установити їх місцезнаходження. Ми почали працювати, щоб звільнити їх", - розповів міністр.

Наразі вдалося з'ясувати, що українців звинувачують в участі у масових заходах, у вчиненні дій в організації масових заворушень, що супроводжувалися насиллям, погромами, супротивом правоохоронцям.

За словами Дмитра Кулеби, Реуцькому і Васильєву загрожує від 3 до 8 років ув’язнення.

Учора ввечері були обушки, вилучили ноутбук Костянтина Реуцького, паспорт Євгена Васильєва. Офіційні органи Білорусі не інформують, де наші громадяни. Консул їздить в усі точки, де їх можуть тримати.

Оновлення 12:09. Україна звернулася до влади Республіки Білорусь з вимогою якомога швидше звільнити незаконно затриманих у Мінську українських правозахисників і журналістів Костянтина Реуцького та Євгена Васильєва.

Про це заявив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак, інформує пресслужба ОП.

За словами глави ОП, громадяни України Костянтин Реуцький і Євген Васильєв були затримані білоруськими правоохоронцями без будь-яких законних підстав.

"За інформацією української сторони, вони не порушували жодних законів Республіки Білорусь, не брали участі в жодних заворушеннях чи масових акціях, не мали при собі заборонених предметів чи матеріалів. Правозахисники відвідували Білорусь виключно задля отримання достовірної інформації про те, що там відбувається, та задля коментування останніх подій у Мінську для українських засобів масової інформації. Свобода слова та свобода вільного пересування - базові демократичні принципи, які поважаються в усьому світі. Їхнє порушення неприпустиме", - сказав Андрій Єрмак.

Керівник Офісу президента зазначив, що МЗС України через українське дипломатичне представництво активно працює для найшвидшого встановлення та звільнення всіх українських громадян, затриманих під час останніх подій.

Він також наголосив, що Україна надзвичайно цінує добросусідські відносини з Республікою Білорусь.

"Ми набагато більше, ніж просто сусіди, - ми завжди були добрими друзями та партнерами", - зауважив Андрій Єрмак. 

Докладно про перебіг подій читайте в текстовій трансляції "Хроніка протестів у Білорусі. День п'ятий"

Раніше в Білорусі затримали велику кількість журналістів. 12 серпня глава МВС країни Юрій Караєв розпорядився не чіпати журналістів, які виконують свою роботу під час антиурядових протестів, окрім випадків, коли вони "стають між порушниками і силами правопорядку".

Під час протестів у Білорусі у зв'язку з оголошенням Олександра Лукашенка переможцем президентських виборів побили українського фотокореспондента і затримали дев'ятьох українців. За результатами вжитих посольством заходів наступного дня вони були звільнені.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram