ГоловнаСвіт

Хроніка протестів у Білорусі. День п'ятий. Текстова онлайн-трансляція

П'ятий день поспіль у Білорусі тривають протести. Мітингувальники виходять на вулиці великих міст, аби показати своє невдоволення результатами президентських виборів, де перемогу вкотре одержав чинний голова держави Олександр Лукашенко. Щодня на вулицях тисячі людей, і щодня влада кидає на них білоруських силовиків. Останні застосовують проти демонстрантів шумові гранати, кийки та гумові кулі. У відповідь - підручні засоби, фаєри та навіть "коктейлі Молотова". На сьогодні вже є двоє загиблих серед протестувальників, десятки поранених (з обох сторін), тисячі затриманих.

Білоруська влада постійно оголошує про депортацію, а також про тимчасовий арешт не лише білорусів, а й значної кількості іноземних громадян. Серед них є й українці. Разом з тим сам Лукашенко - який не хоче йти на поступки вуличним демонстрантам - заявляє про "гібридні процеси" у країні та про втручання в ситуацію іноземних, у тому числі західних держав. Читайте текстову онлайн-трансляцію на LB.ua. У нас усі найсвіжіші новини з Білорусі. 

00:45 З ІТТ на Окрестіна вночі випускають людей. Ізолятор переповнений. На місці чергують волонтери, які допомагають розвозити людей по домівках.

00:40 Міністр охорони здоров'я Білорусі Володимир Караник заявив: "Про факти переведення затриманих у медустанови зі слідами тортур не знаю".

23:50 "Били, ображали, погрожували смертю, знімали штани погрожували "пустити по колу", - дівчина, яку випустили з ізолятора на Окрестіна, розповідає, як з нею поводилися силовики.

23:11 У Мінську люди продовжують стояти у живих ланцюгах солідарності. Вони тримають у руках квіти та повітряні кульки. На знак підтримки їм сигналять автомобілісти.

22:20 У Бресті та Вітебську міліціонери відмовилися виконувати злочинні накази і звільнилися зі служби. 

21:46 Мерія німецького Франкфурта вивісила історичний біло-червоно-білий прапор ще Білоруської Народної Республіки на знак підтримки білоруських протестувальників.

 

21:42 Глава Ради Республіки Наталія Качанова повідомила, що президент країни доручив розібратися з усіма фактам затримань, і наголосила, що вже вийшла з-під варти тисяча людей. 

21:36 Міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв: "Я беру відповідальність і приношу вибачення за травми випадкових людей на протестах, які потрапили під роздачу".

Фото: https://t.me/tutby_official

21:23 Так виглядає вулиця Пушкінська (Мінськ) у ці хвилини.

Фото: Белсат

21:15 Тим часом у центрі Мінська зачинені всі кафе, ресторани та магазини. 

21:02 У районі Немиги (Мінськ) омонівці через грати у вікні автозака взяли квіти в дівчат.

20:54 Офіційне звернення Міністерства охорони здоров'я Республіки Білорусь і Білоруської профспілки працівників охорони здоров'я! 

"Міністерство охорони здоров'я з тривогою стежить за ситуацією, що розвивається в останні дні. Хвиля насильства, поламані долі і втрачене здоров'я. Ми, лікарі, покликані захищати та оберігати найцінніше з того, що є у людини - її життя і здоров'я, не можемо байдуже спостерігати за тим, що відбувається. Життя і здоров'я (всіх без винятку) громадян нашої країни - безцінні!

Ми звертаємося до усіх співвітчизників - зупиніть розкручування спіралі насильства на вулицях наших міст, не треба провокувати одне одного! Ми хочемо, щоб в країні знову лунав дитячий сміх, а не виття сирен і гудків, звуки вибухів, ми хочемо відчувати атмосферу радості і спокою.

Життя дуже крихке і швидкоплинне, здоров'я легко втратити, не треба витрачати цей безцінний дар на провокування насильства і заохочувати розкол у суспільстві!

Пам'ятайте, нам усім разом жити в цій країні!"

20:47 У Жодино тисячі людей вийшли на народне віче. Наразі вони спілкуються із мером та вимагають витурити за межі міста ОМОН. Лунає пропозиція сформувати поліцейську дружину з цивільних. У слідчій тюрмі в Жодино нині тримають під вартою протестувальників, затриманих під час демонстрацій у Мінську. 

20:30. Мінськ. Ситуація поряд з метро "Петрівщина" і медуніверситетом. Медики тримають плакати "Нас ніхто не режисирував" і "Машини швидкої для лікарів".

Мінськ
Фото: TUT.by
Мінськ

Мінськ
Фото: Ольга Шукайло, TUT.BY
Мінськ

Мінськ
Фото: Ольга Шукайло, TUT.BY
Мінськ

Мінськ
Фото: Ольга Шукайло, TUT.BY
Мінськ

20:33 У Могильові люди аплодують медикам, які вирішили вийти на протест.

20:21 Тим часом у Жодино збирається народне віче, а в Бобруйську - протестний мітинг.

20:16 Жителі Гродна приєдналися до ходи страйкарів з підприємства "Гродно-Азот". Близько 2,5 тис. людей пройшло колоною центром міста. 

Фото: Белсат

Фото: Белсат

19:39 Так протестує залізниця.

Фото: Чай з малинавым варэннем

19:28 Страйк на «Гродно Азоті» переріс у людну ходу.

19:22 Як повідомляє білоруський telegram-канал Nexta Live, вдалося дізнатися ім'я демонстранта, який загинув 10 серпня на вулиці Пушкінській (Мінськ). Його звали Олександр Тарайковський.

19:07 Лікарі та медичні працівники Вітебська та Бобруйська вийшли на вулиці на знак солідарності з протестувальниками. 

Фото: Чай з малинавым варэннем

18:45 Залізничники стали в ланцюг солідарності поблизу Палацу культури залізничника (Мінськ) для того, щоб підтримати протестувальників.

18:40 Близько тисячі працівників «Гродно Азоту» після зміни попрямували в центр міста. Вони кричать «Живе Білорусь!»

18:32 На вулиці Пушкінській (Мінськ) відбувається мітинг. Сотні людей вийшли оголосити чинній владі протест.

18:24 Новинне агенство "Белсат" повідомляє про появу снайперів на дахах житлових будинків по вулиці Космонавтів (Мінськ). 

Фото: Белсат

18:15 Як повідомляє білоруський телеграм-канал "Чай з малинавым варэннем", автозаки вже в центрі Мінська. Мітинги заплановано на 19:00 і в столиці, і в інших містах Білорусі.

Фото: Чай з малинавым варэннем

17:34 Новинний портал "Белсат" повідомляє, що з 14 по 17 серпня усі футбольні матчі в Білорусі будуть скасовані.

17:23 Верховний суд Білорусі опублікував список протестувальників, яких ще 11 серпня заарештували на добу. Серед них тільки жителів Мінська 500 людей. Новинний портал TUT.BY подає перелік. 

17:15 На знак протесту звільнився заступник начальника юридичного управління адміністрації президента Білорусі Олександра Лукашенка Артем Проскалович. 

Фото: Instagram Проскалович

17:10 У Мінську біля станції метро "Немига" відбулася масова бійка. 

16:42 NEXTA публікує відео з вулиць Мінська. Водії стоять або їдуть дуже повільно, створюючи колони, дехто тримає в руках білі квіти.

Водночас на протест вийшли мінські медики лікарні швидкої допомоги. Спочатку їх було декілька десятків, згодом уже кілька сотень. Дехто тримає плакати "Ні жорстокості", "Свободу вільним людям", пише TUT.by.

Також на мітинг вийшли медики швидкої допомоги у м. Серебрянка. Вони утворили живий ланцюг уздовж дороги.

16:36 Голова Європейського парламенту Давід Сассолі закликав президента Білорусі Олександра Лукашенка припинити насилля щодо протестувальників і звільнити всіх затриманих під час мітингів.

16:06 У Мінську до піших протестувальників долучилися автомобілісти. Дорожній рух завмер. Активісти кричать: "Выходите! Мы победили!"

15:46 Білоруський канал в Telegram "Чай з малинавым варэннем" опублікував відео побиття та затримання літнього чоловіка.

15:42 У живий ланцюг солідарності вишикувалися мешканці Новополоцька. Водії сигналять їм на знак підтримки. 

Тим часом на заводі МАЗ працівники скандують: "Вибори!"

15:34 Працівники білоруської залізниці збираються приєднатися до загальнонаціонального страйку. О 18:00 вони стануть у ланцюг солідарності поблизу Палацу культури залізничника. Машиністи потягів вдарять на одну хвилину по тифону - звуковому сповіщувачу. 

15.25. Триразовий чемпіон Білорусі з мініфутболу Сергій Подалінський розповів про умови, з якими йому довелося зіткнутися після затримання. Його розповідь опублікував портал tyt.by

"Заламали руки і закинули в автобус. Били всіх і обурювалися: «Які вам потрібні зміни? Нате вам змін!» Але прямо звірства в автозаку не було, один командир навіть попросив: «М'якіше...»

Відвезли на Окрестіна в автозаку. Ми години три стояли на колінах уздовж паркану, туди привозили нових і нових людей. На прохання попити води, піти в туалет у відповідь отримували лише кийком. Контроль часу вже втрачаєш. Причому вони постійно кричали, що ми «тварюки» і нас би розстріляти.

Потім завели в камери, в нашій була 21 особа, а вона розрахована на чотирьох. Жахливо гаряче, тільки маленька дірочка у віконці. Люди бідолашні пітніють, ти п'єш виключно воду, тебе ніхто не годує... Наступного дня завели в камеру, там 38 осіб, камера знову розрахована на чотирьох. Там неможливо дихати, люди стоять, як у метро в годину пік. По черзі сідали на ліжко.

11-го числа мене звільнили. Майже дві доби провів без їжі. Мені натякнули, що скаржитися не варто".

15:10 У Мінську на вулицю Пушкінську приїхали делегації різних країн, щоб покласти квіти на стихійний меморіал загиблого протестувальника.

14:57 Після затримання працівника Республіканського науково-практичного центру "Кардіологія" його співробітники виступили на захист протестувальників. Лунають пропозиції зупинити планові операції, поки не звільнять лікаря.

Фото: TUT.BY

Фото: TUT.BY

Фото: TUT.BY

14:35 До страйку приєдналося найбільше державне підприємство Білорусі - Мінський автомобільний завод.

14:30 Представники різних релігійних конфесій вийшли з маршем на вулиці Мінська. Вони підтримують мітингарів.

Фото: Наша Ніва

Фото: Наша Ніва

Фото: Наша Ніва

14:21 А так виглядає Мінськ зараз.

14:08 Тривають протести на БелАЗі. Людей все більшає.

Фото: TUT.by

Фото: TUT.by

Фото: TUT.by
 

14:04 У Жодині протестувальники заблокували машину ОМОНу. Як пише NEXTA, вони ведуть мера міста до цього авто, "щоб показати, що там сидять бандити". Мер Жодина пообіцяв, що о 20:00 зустрінеться з протестувальниками.

Фото: NEXTA

Фото: NEXTA

13:56 Серед побитих молодих протестувальників, які в прямому ефірі Загальнонаціонального телебачення Білорусі просили вибачення за участь у вуличних мітингах, є громадяни Білорусі і нібито України. Про це з посиланням на білоруську телекомпанію повідомляє Gazeta.pl.

13:38 Страйк влаштували медичні працівники 6-ї лікарні Мінська. 

13:25 Голова американських компаній Tesla і SpaceX Ілон Маск у Twitter прокоментував допис з описом ситуації в Білорусі. Він написав: "Мені прикро це чути. Чим ми можемо допомогти?"

13:18 Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак спростував інформацію про те, що Варшава нібито продавала Мінську боєприпаси, які потім використовувалися для розгону мітингарів. Про це пише Interfax.by.

"Ані міністерство оборони, ані уряд не надавали жодної згоди на експорт амуніції до Білорусі. Польська збройова група, польські фабрики не виробляють боєприпаси такого роду. Можливо, ми маємо справу з якоюсь провокацією", - так він прокоментував появу в інтернеті фотографій гільз з написом англійською мовою Made in Poland ("Зроблено в Польщі"). Ці гільзи нібито були виявлені в Мінську після того, як ОМОН відкривав стрілянину гумовими кулями по демонстрантах, йдеться в заяві глави відомства. 

13:12 Міністерство освіти Білорусі заперечує страйки в педколективах. "Наразі система освіти зайнята вирішенням першочергових завдань, які ніяк не пов'язані з виборчим процесом - це підготовка до нового навчального року", - йдеться в повідомленні відомства. 

13:05. Працівники Державної філармонії Білорусі зібралися на сходах перед входом до будівлі. Вони співають перед людьми, які зосередилися біля закладу. 

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

12:30. Telegram-канал NEXTA повідомляє, що до страйків долучилися працівники БелАЗу, весь колектив "Терразиту", а також співробітники "Гродно-Азоту". 

Колектив БелАЗу скандує одностайно: "Уходи!" У страйку беруть участь кількасот людей.

Фото: Скрішнот

Фото: Nexta

Фото: Nexta

Також до страйку долучився колектив "Белмедпрепаратів". 

12:15. Депутат Європейського парламенту від Польщі Яцек Саріуш-Вольський вказав на необхідність запровадити санкції проти Росії у зв'язку з подіями в Білорусі. За його словами, невдовзі Варшава може запропонувати Євросоюзу запровадити антиросійські заходи. "Якщо нейтралізувати роль російського втручання чи навіть анексії, то, думаю, білоруси самі впораються з будівництвом демократії", - припустив Саріуш-Вольський.

Польський дипломат Яцек Саріуш-Вольський
Фото: en.wikipedia.org
Польський дипломат Яцек Саріуш-Вольський

Водночас Слідчий комітет Білорусі шукає координаторів мінських протестів. У ньому кажуть, що серед протестувальників є провокатори, і просять усіх, хто таких людей фіксує на фото чи відео, надсилати дані в органи правопорядку.

11:51. МЗС України повідомило, що серед затриманих протестувальників є українка. У відомстві зазначають, що білоруська влада не сповіщає Київ про місце перебування наших затриманих громадян.

11:38. Міністр охорони здоров'я Білорусі Володимир Караник заявив, що протести медиків у Мінську - це "чітко зрежисований захід, який намагаються видати за акцію, що виникла стихійно".

11:22. Число затриманих у Білорусі з дня виборів 9 серпня становить понад 6,7 тисячі осіб.

За даними тамтешнього МВС, лише за минулу добу під час акцій протесту міліція затримала близько 700 осіб.

11:15. За участь в акціях протесту затримали футболіста національної збірної та клубу БАТЕ Антона Сароку. Упродовж 12 серпня футболіст не виходив на зв'язок, сьогодні стало відомо, що його затримали ще 11 серпня. 28-річний Антон Сарока зіграв за збірну Білорусі 15 матчів та забив 7 голів. 

Антон Сарока, фото ФК БАТЕ
Антон Сарока, фото ФК БАТЕ


10:50. Страйк влаштували працівники підприємства "Гродножилстрой", пише NEXTA в Telegram.

Фото: NEXTA

10:42. У Мінську біля 1-ї клінічної лікарні утворили ланцюг солідарності. До медиків приєднався посол Франції в Білорусі Дідьє Канесс, повідомляє Белсат.

Фото: Белсат

Фото: Белсат

Фото: Белсат

10:35. Зі самого ранку в Мінську жінки шикуються в ланцюги солідарності. Дівчата з квітами стоять біля метро на Кам'яній горі, на проспекті Дзержинського і в центрі - на проспекті Незалежності - біля кінотеатру «Жовтень». Водночас ведучі провідних білоруських каналів оголошують про своє звільнення. До списку додався комік Андрій Макайонок. Лунають чутки, що з ОНТ (Загальнонаціональне телебачення) звільнився головний журналіст Дмитро Семченко. Не просто журналіст, а начальник президентського пулу. Також на вулиці білоруської столиці почали виходити лікарі першої міської лікарні. Стало відомо про затримання лікаря-реаніматолога Богдана Шильніковського. Він був на акції солідарності медиків.

Зараз на окремих ділянках доріг у Мінську, зокрема на проспекті Дзержинського, водії спеціально блокують проїзд. Поблизу в'язниці в Жодині - десятки людей, з-під варти випускають раніше затриманих. Багато з них - жителі Мінська. Паралельно мінчани збирають підписи задля оскарження результатів виборів.

У ніч на 13 серпня із СІЗО в Мінську на вулиці Окрестіна було звільнено близько 100 протестувальників. Очевидно, це ті, кого затримали в ніч на 10 серпня і пізніше засудили до трьох днів адміністративного арешту. Вже є другий загиблий - 25-річний Олександр Вихор із Гомеля. Він помер у лікарні, куди його в неділю доправили з автозака. За словами матері загиблого, Олександр не брав участі в акції, він пішов до дівчини.

Мітинги тривають у багатьох містах Білорусі. Влада говорить про недопущення виходу ситуації в країні з-під контролю. Вже відомо, що білоруський ОМОН затримав людей, які виготовляли "коктейлі Молотова".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram