ГоловнаПолітика

Стали відомі подробиці газових домовленостей з Росією

П'ятирічний контракт передбачає підвищення тарифу на транзит.

Стали відомі подробиці газових домовленостей з Росією
Фото: obozrevatel.com

П'ятирічний газовий контракт з Росією передбачає транзит газу в розмірі 65 млрд кубометрів у перший рік і по 40 млрд кубометрів у наступні чотири роки. Про це LB.ua стало відомо з близьких до переговорів джерел.

"Росіяни пропонували 35 млрд кубометрів, вдалося вийти на 40", - повідомив співрозмовник.

Газові домовленості, за інформацією джерел, також передбачають підвищення тарифу на транзит, 3 млрд доларів за Стокгольм "живими" грошима до кінця 2019 року і відмову від усіх претензій.

Оновлення 12:35. Газовий контракт між Україною і Росією включає транзитний договір на п'ять років з можливістю пролонгації на десять років. Про це на брифінгу в Офісі президента сказав міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель, передає РБК-Україна.

Він зазначив, що після досягнення угоди на політичному рівнем всі контракти повинні бути підписані між компаніями.

Оржель підтвердив інформацію про транзит 65 млрд куб. м газу в 2020 році, 40 млрд куб м в 2021-2024 роках, а також те, що "Газпром" виплатить 2,9 млрд доларів до кінця року.

Нагадаємо, 20 грудня Україна і Росія за підсумками зустрічі в Мінську підписали протокол домовленостей про продовження транзиту газу через територію України і врегулювання взаємних вимог. Віцепрем'єр РФ Дмитро Козак заявив, що транзит газу буде укладено терміном на п'ять років, підписання контракту очікується до Нового року, а судових позовів і суперечок між РФ і Україною більше не буде.

З 1 січня 2020 року закінчується 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом". Україна за участю Єврокомісії намагалася добитися від Росії підписання нового 10-річного договору з транзитом газу в обсягах до 90 млрд кубометрів на рік. Водночас у "Нафтогазі" спочатку були скептично налаштовані щодо його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко говорив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

10 грудня в рамках саміту нормандської четвірки Україна і РФ провели газові переговори на найвищому рівні. За підсумками зустрічі президент Володимир Зеленський заявив про досягнутий прогрес. За його словами, новий транзитний договір, швидше за все, не буде десятирічним, як хотіла Україна, але і не однорічним, як пропонувала Росія. Він також підтвердив, що Україна готова взяти $3 млрд боргу "Газпрому" газом.

19 грудня в Берліні відбулися тристоронні газові переговори між Україною, Росією і Єврокомісією, за підсумками яких віцепрезидент Європейської комісії Марош Шефчович заявив про досягнення принципової домовленості про продовження транзиту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram