ГоловнаПолітика

"Газпром" офіційно запропонував Україні однорічний контракт на транзит газу (оновлено)

Україна розраховує на 10-річний договір.

"Газпром" офіційно запропонував Україні однорічний контракт на транзит газу (оновлено)
Фото: EPA/UPG

"Газпром" у понеділок направив "Нафтогазу" офіційну пропозицію про продовження нинішнього контракту або укладення нового договору про транзит газу терміном на 1 рік.

Про це пише "Интерфакс".

Обов'язковою умовою для цього є відмова сторін від усіх взаємних претензій у міжнародному арбітражі і припинення всіх судових розглядів.

Це стосується, зокрема, скасування рішення Антимонопольного комітету України про накладення на "Газпром" штрафу за порушення економічної конкуренції і відкликання клопотання "Нафтогазу України" про ініціювання Європейською комісією розслідування проти російської компанії.

Також "Газпром" чекає на позицію української сторони про її готовність напряму купувати російський газ із 2020 року. Україна не купує російський газ з 2015 року.

Оновлення. НАК "Нафтогаз України" отримав від російського "Газпрому" офіційну пропозицію щодо транзитного контракту. Глава "Нафтогазу" Юрій Вітренко повідомив, що документ надійшов факсом.

"Нарешті отримали по факсу пропозицію від Газпрому, про який пишуть всі ЗМІ (включно з вмістом цієї пропозиції). Уважно його вивчимо і дамо конструктивну відповідь найближчим часом", - написав Вітренко в

Facebook.

Він додав, що Україна буде надійним партнером для Європи з транзиту газу в повній відповідності з європейськими правилами.

Нагадаємо, з 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом".

Україна за участю Єврокомісії намагається домогтися від Росії підписання нового 10-річного договору з транзитом газу в обсягах до 90 млрд кубометрів на рік.

Водночас у "Нафтогазі" скептично налаштовані з приводу його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

Росія розраховує у 2020 році завершити будівництво другого газопроводу "Північний потік", що дозволить скоротити до мінімуму або взагалі відмовитися від транзиту газу через Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram