ГоловнаПолітика

Голова МЗС Німеччини закликав Росію виконувати Мінські угоди

Хайко Маас підкреслив, що Україна свої обіцянки реалізувала.

Голова МЗС Німеччини закликав Росію виконувати Мінські угоди
Фото: twitter.com/GermanyDiplo

Голова МЗС Німеччини Хайко Маас на пресконференції з українським колегою Вадимом Пристайком закликав Росію до виконання своїх зобов'язань у рамках Мінських домовленостей напередодні зустрічі в нормандському форматі.

Він зазначив, що Україна виконала свої обіцянки і тепер черга Росії, передає "Інтерфакс-Україна". Він підкреслив, що жителі Донбасу заслужили на реальний режим тиші, оскільки потрібно відновити інфраструктуру регіону.

"На Донбасі за час війни загинуло вже понад 13 000 осіб, ми повинні закінчити це, занадто довго це є реальністю в Україні. Зараз у нас є гарна можливість, найкраща можливість за тривалий час змінити ситуацію... Зроблено важливі кроки в Станиці Луганській, в Золотому і Петрівському, було відведено військо, триває будівництво моста. На наш погляд, зараз черга Росії реалізовувати домовленості, необхідні дії і результат", - повідомив Маас.

Голова МЗС Німеччини зазначив, що питання закону про особливий статус Донбасу і підготовка до місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях - це тільки частина питань, які потребують вирішення найближчим часом.

Нагадаємо, Зеленський і лідери Франції та Німеччини готові були провести саміт Нормандської четвірки ще 17 вересня, але Росія через "технічні причини" не змогла взяти участь у цій зустрічі. Російська сторона висунула умову - провести розведення сил і засобів біля населених пунктів Золоте в Луганській області і Петрівське в Донецькій області. Україна умови виконала - біля Золотого розведення відбулося наприкінці жовтня, а біля Петрівського - 9-11 листопада. Після цього Кремль заявив про позитивну динаміку в підготовці саміту.

15 листопада Франція озвучила нову дату для зустрічі - 9 жовтня. Ці дані підтвердили і в Офісі президента. Зустріч лідерів країн Нормандської четвірки пройде в Парижі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram