ГоловнаПолітика

Американський чиновник: я просив Зеленського не втручатися в політику США

"У нас є практика: просити країни не втручатися в політику США, що я і зробив".

Американський чиновник: я просив Зеленського не втручатися в політику США
Фото: EPA/UPG

Співробітник Ради національної безпеки США Александр Віндман розповів, що під час інавгурації Зеленського 20 травня він просив президента України не втручатися у внутрішню політику США.

Про це американський чиновник, який є провідним фахівцем щодо України, заявив під час відкритих слухань у справі про імпічмент Трампа.

"Під час двосторонньої зустрічі вся наша делегація зустрічалася з Зеленським і з його командою. Я йому дві поради дав: перша - обережно поводитися в усьому тому, що стосується Росії, яка хоче спровокувати Україну, друга - не втручатися у внутрішню політику Сполучених Штатів. У березні і в квітні мені стало зрозуміло, що деякі недержавні діячі просували ідею щодо проведення розслідування щодо втручання України у вибори США в 2016 році. У нас є така практика: просити країни не втручатися в політику США, що я, власне, і зробив під час розмови з Зеленським", - сказав Віндман.

Водночас Віндман зазначив, що вимоги Білого дому до офісу Зеленського проводити розслідування, пов'язані з Джо Байденом і з втручанням в американські вибори, суперечать політиці Сполучених Штатів.

"Я вважаю, що президент США не мав вимагати проведення розслідувань щодо його політичних опонентів у іноземної держави на підставі якихось невиразних уявлень про мету цього розгляду. І я думав, що це підірве нашу політику щодо України, нашу національну безпеку і просунуло б стратегічні цілі Росії в регіоні", - сказав чиновник.

Віндман також додав, що "коли президент Трамп попросив Зеленського про послугу провести розслідування, малося на увазі, що український президент повинен це зробити".

Чиновник під час виступу також сказав, що тезу про українське втручання у вибори президента США 2016 року просував президент Росії Володимир Путін.

Нагадаємо, що Александр Віндман - уродженець Києва, його з братами в дитинстві вивіз у США батько.

Віндман був першим свідком Конгресу, який чув скандальну телефонну розмову між Дональдом Трампом і Володимиром Зеленським.

Зміст переговорів настільки обурив офіцера, що він двічі звернувся з офіційною скаргою до головного юридичного консультанта Джона Ейзенберга. Після цього, порушивши заборону Білим домом для чинних співробітників адміністрації, Віндман погодився виступити на закритому засіданні трьох комітетів Конгресу у рамках слухань про імпічмент президента США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram