ГоловнаПолітика

ФСБ перевіряє на екстремізм портрет Бандери, вилучений у проукраїнського активіста в Криму

Російські силовики не коментують ситуацію.

ФСБ перевіряє на екстремізм портрет Бандери, вилучений у проукраїнського активіста в Криму
Активист Олег Приходько
Фото: Крым.Реалии

Співробітники кримського главку ФСБ Росії перевіряють на екстремізм портрет одного з лідерів українського націоналістичного руху першої половини ХХ століття Степана Бандери і революційний червоно-чорний прапор ОУН, які російські силовики вилучили в Криму 8 лютого під час обшуку у проукраїнського активіста Олега Приходька.

Про це Крим.Реалії 15 лютого розповів сам Приходько.

«Залишився у них портрет Степана Бандери і червоно-чорний прапор. «Експерти» ФСБ вивчають їх на екстремізм. Сказали, що ще зв'яжуться зі мною», - розповів Приходько.

Активіст повідомив, що йому повернули українські прапори, стрічки та символіку української партії «Свобода». Приходьку не сказали, чи буде порушено стосовно нього кримінальну справу.

Він повідомив, що у нього розпитували, з якими журналістами і правозахисниками він спілкувався останнім часом. Але Приходько відмовився говорити, зіславшись на статтю 51 Конституції Росії.

Публічних коментарів управління ФСБ Росії в Криму з цього приводу немає.

8 лютого співробітники кримського главку ФСБ провели обшук у Олега Приходька в селі Оріхове Сакського району. Силовики вилучили у нього українську символіку, прапори партії «Свобода», червоно-чорні прапори, портрет Степана Бандери, техніку і домашні CD-диски. Після обшуку Приходька відвезли до Сімферополя, де допитували, розпитуючи про його діяльність і зв'язки на материковій частині України.

Слідчі дії йому пояснили тим, що напередодні невідомі зруйнували пам'ятник радянським солдатам у парку міста Саки. Приходько заперечує свою причетність до цього і заявляє, що не був у тому парку вже кілька років. Він пов'язує те, що відбувається, зі своєю проукраїнською позицією та з тим, що раніше представляв в Сакському районі партію «Свобода», яка з 2014 року заборонена підконтрольною Росії кримською владою.

Російські силовики не коментують проведення обшуку у Приходька. У червні 2016 року російські силовики затримували активіста за українські номерні знаки на автомобілі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram