ГоловнаПолітика

Новинський: Україна за крок від дейтонського сценарію

Посередником для миру на Донбасі може стати церква, вважає нардеп.

Новинський: Україна за крок від дейтонського сценарію
Фото: facebook.com/Вадим Новинский

Глава фракції Опозиційний блок у ВР Вадим Новинський сподівається на мир в Україні як результат виборів 2019 року. Про це він написав в аналітичному матеріалі, опублікованому в газеті "Сьогодні".

"Минуло вже чотири роки з дня підписання "других Мінських угод", а їх невиконання призвело до напівзамороженого конфлікту: активні бойові операції не ведуться, але щодня гинуть люди, в тому числі і мирні жителі, а градус напруги не спадає. Серед причин невиконання Мінських протоколів - несамостійність політиків, залежність України від США, а "ЛДНР" - від Росії, а також невизнання легітимності і втрата довіри сторонами стосовно один до одного", - пише Новинський.

При цьому зазначає, що історія світових конфліктів знає чимало ситуацій, коли заради досягнення миру доводилося йти на прямі переговори з сепаратистами. Яскравий приклад - переговори Шарля де Голля з лідером алжирських повстанців Ахмедом бін Белою в Евіані в березні 1962 року. Де Голль не питав, кого представляє бен Белла, хто йому виписав мандат і яка його легітимність. На його думку, це непопулярне, але необхідне рішення принесло мир Франції.

"До того ж, тільки посилюють конфлікт насильницька українізація під час економічної блокади Донбасу, переписування історії і глорифікація ОУН і УПА, а також насильницьке насадження псевдоцеркві ПЦУ", вважає політик.

На думку Новинського, Мінські домовленості, здавалося б, сформулювали досить чітку дорожню карту досягнення миру на Донбасі, в країні і в регіоні: припинення вогню, прийняття необхідних законів, надання Донбасу особливого статусу в рамках України, проведення виборів, повернення Україні контролю над всією протяжністю державного кордону. Але виявилося, що вони стали утопією: мир так і не настав.

"У війні на Сході України існують не тільки сили ООС (АТО) і збройні формування самопроголошених республік. За кожною стороною стоять інтереси великих світових гравців. Україна перебуває під протекторатом США "ДНР" і "ЛНР" - відверто маріонеткові утворення, політика яких повністю підпорядкована Росії. І, відповідно, конфлікт на Сході України - це екстраполяція конфліктних відносин між Вашингтоном і Москвою. Саме там лежать ключі до миру".

Новинський передбачає, що Україна за крок від дейтонського сценарію, коли питання її майбутнього обговорюється без участі самої України. "Я переконаний, що посередником для встановлення довіри між Києвом і Донецьком з Луганськом може стати головний суспільний інститут, який користується довірою в більшості українців по обидва боки лінії розмежування - Українська Православна Церква. Я вірю в те, що в результаті виборів 2019 року до влади в Україні прийдуть політики, здатні проявити волю, мудрість, уміння вибудовувати компроміси і здатність принести довгоочікуваний мир".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram