ГоловнаПолітика

Новинський заявив у ПАРЄ про порушення Конвенції з прав людини в Україні

Нардеп заявив про порушення права на свободу віросповідання та невтручання держави у справи церкви в Україні.

Новинський заявив у ПАРЄ про порушення Конвенції з прав людини в Україні
Фото: facebook.com/Вадим Новинский

Депутат Верховної Ради України, голова фракції Опозиційного блоку Вадим Новинський заявив про порушення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод в Україні.

Про це він сказав, виступаючи під час дебатів на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, повідомляє прес-служба партії.

"Опозиційний блок оскаржив у судах закриття виборчих дільниць у РФ як грубе порушення виборчого права українських громадян, що проживають в РФ, однак Верховний Суд ухвалив рішення про законність таких дій, аргументуючи тим, що 3 млн українців зможуть проголосувати в сусідніх державах - Фінляндії, Казахстані та Грузії. Вважаю це рішення політично мотивованим: влада не допустила до виборів громадян, які виїхали на заробітки і рятуються від війни, тому що вони не мають наміру голосувати за чинного президента. Всі можливості українського правосуддя в захисті права українців голосувати в РФ вичерпані, і ми будемо звертатися із заявою до ЄСПЛ", - зазначив він.

Новинський також заявив про порушення права на свободу віросповідання та невтручання держави у справи церкви, які стали масовими в Україні у зв'язку з активним сприянням державних інститутів створенню Православної церкви України.

"Влада грубо втручається в релігійні справи, дискримінуючи найбільшу православну конфесію - Українську православну церкву [Московського патріархату]. Наприкінці грудня більшість ухвалила закон, що зобов'язує УПЦ змінити назву і перереєструвати статути, не зобов'язуючи до таких кроків інші конфесії, що є відвертою дискримінацією. У перереєстрації статутів УПЦ влада може відмовити з політичних мотивів. Днями парламент з такими самими грубими порушеннями конституційних процедур ухвалив ще один закон, що суперечить конвенції, який фактично легалізує захоплення храмів УПЦ", - сказав народний депутат.

Раніше Вадим Новинський звернувся до КС щодо визнання неконституційним закону про перейменування УПЦ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram