ГоловнаПолітика

Депутати пропонують прирівняти захоплених українських моряків до учасників бойових дій

Депутати пропонують доповнити відповідний закон новим пунктом.

Депутати пропонують прирівняти захоплених українських моряків до учасників бойових дій
Сотрудники ФСБ РФ сопровождают задержанных украинских моряков на заседание суда в г. Симферополь, Крым, 28 ноября 2018.
Фото: EPA/UPG

Народні депутати Артур Герасимов, Марія Іонова, Тетяна Ричкова, Максим Саврасов і перша віце-спікерка Верховної Ради Ірина Геращенко підготували і внесли на розгляд парламенту проект змін до ст. 6 Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо забезпечення прав військовослужбовців Військово-морських сил і Повітряних сил ЗСУ на отримання статусу учасника бойових дій).

Про це повідомляють на сайті БПП.

Автори законопроекту заявили, що чинне законодавство не повною мірою враховує реалії протидії України збройній агресії Російської Федерації.

"Так, 25 листопада 2018 року під час виконання бойового завдання в акваторії Чорного моря і Керченської протоки були обстріляні і затримані військовими формуваннями РФ 24 військовослужбовці ВМС ЗСУ, які перебували в складі екіпажів малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ», «Нікополь» і рейдового буксира «Яни Капу». Однак, згідно з чинним Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», ця бойова сутичка не може бути підставою надання українським військовослужбовцям статусу учасника бойових дій, оскільки відповідні питання надання такого статусу врегульовано в площині застосування військ на суші (в межах районів проведення антитерористичної операції (п. 19-20 ст. 6 Закону)", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Депутати пропонують доповнити ст. 6 Закону новим пунктом - 21, згідно з яким до числа учасників бойових дій будуть також зараховані члени екіпажів кораблів, катерів, суден забезпечення, літаків і вертольотів, інші особи, які "перебуваючи на борту кораблів, катерів, суден забезпечення, літаків (вертольотів) ЗСУ, Держприкордонслужби і Нацгвардії, захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і брали безпосередню участь у виконанні бойових завдань в умовах безпосереднього зіткнення і вогневого контакту з військовими формуваннями інших держав та незаконними збройними формуваннями".

Нагадаємо, 25 листопада Росія з застосуванням зброї захопила біля Керченської протоки три українських судна (буксир "Яни Капу" і два катери "Бердянськ" і "Нікополь") з екіпажами (24 особи). Троє моряків отримали поранення. 27-28 листопада суд Сімферополя заарештував усіх полонених до 25 січня 2019 року.

Україна поінформувала про агресію РФ у Керченській протоці трибунал ООН з морського права. Також Україна готує позов до міжнародного суду ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram