ГоловнаПолітика

США виділять $10 млн на зміцнення ВМС України

США закликають РФ негайно повернути затримані судна і заарештованих українських моряків.

США виділять $10 млн на зміцнення ВМС України
Фото: navy.mil.gov.ua

США виділять Україні додаткові 10 млн доларів на зміцнення потенціалу військово-морських сил після інциденту в Керченській протоці. Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті Держдепартаменту США у п'ятницю, 21 грудня.

"Сполучені Штати закликають Росію негайно повернути Україні затримані суду і заарештованих українських моряків, тримати Керченську протоку і Азовське море відкритими для транзиту в українські порти і з них, а також поважати суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах, включаючи її територіальні води", - йдеться в заяві.

У Держдепі також зазначили, що цей крок був зроблений після захоплення трьох українських кораблів з екіпажами у Керченській протоці 25 листопада і після того, як про збільшення допомоги Україні повідомили Литва і Великобританія.

Нагадаємо, 25 листопада Росія із застосуванням зброї захопила біля Керченської протоки три українських судна (буксир "Яни Капу" і два катери "Бердянськ" і "Нікополь") з екіпажами (24 людини). Троє моряків отримали поранення. 27-28 листопада суд Сімферополя заарештував всіх полонених до 25 січня 2019 року.

Україна поінформувала про агресію РФ у Керченській протоці трибунал ООН з морського права. Також Україна готує позов до Міжнародного суду ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram