ГоловнаПолітика

Росія відмовилася від зустрічі в рамках Будапештського меморандуму, - Волкер

Спецпредставник Держдепу вважає, що причина - небажання РФ закінчити конфлікт і взяти відповідальність за свої дії.

Росія відмовилася від зустрічі в рамках Будапештського меморандуму, - Волкер
Курт Волкер
Фото: twitter

Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що США підтримали ідею проведення зустрічі в рамках Будапештського меморандуму, але цю ініціативу відхилила Москва.

Про це він розповів в інтерв'ю газеті "День".

"Ми підтримували ідею проведення зустрічі в рамках Будапештського меморандуму. Але Росія відхилила це. Вона відмовилася, тому що стала єдиною країною, яка порушила Будапештський меморандум... Про це говорити корисно, тому що ілюструє, що проблемою був не форум, про який ми говоримо, а небажання Росії закінчити конфлікт і взяти відповідальність за свої дії. І саме на цьому ми повинні фокусуватися, щоб змусити Росію прийти до моменту, коли вона захоче відновити мир і територіальну цілісність України", - заявив Волкер.

Він також прокоментував думку про те, що Будапештський меморандум давав лише переконання Україні в її територіальній цілісності, а не гарантії. Як приклад журналіст навів Польщу, яка вирішила розмістити базу НАТО, щоб захистити свою територію.

"Ми дивимося на європейський контекст через НАТО. Ми маємо зобов'язання перед нашими союзниками про колективну безпеку. І це зобов'язання є чітким як з точки зору країн НАТО, так і країн, як ваша, яка не є членом НАТО. Ми підтримуємо майбутнє членство України в Альянсі і тримаємо двері відчиненими. І ми це зробили на нещодавній зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів НАТО, України і Грузії", - додав він.

При цьому Волкер зазначив, що Україна поки що не готова до членства в НАТО. "І Альянс також не готовий досягти консенсусу щодо прийняття до свого складу України. І ми хотіли б побачити рух у цьому напрямку, пошук досягнення двосторонніх домовленостей", - сказав спецпредставник Держдепу.

Нагадаємо, на початку грудня МЗС України закликало країни-підписанти Будапештського меморандуму почати консультації з цього питання.

Нинішні кордони України були гарантовані з боку США, Великобританії та Росії згідно з Будапештським меморандумом, підписаним у 1994 році. У 2014 році Росія - одна з країн-підписантів - анексувала Крим, а потім ввела війська на територію Донбасу. При цьому РФ заявляла, що дотримується меморандуму тим, що не загрожує Україні застосуванням ядерної зброї.

Другий президент України Леонід Кучма назвав Будапештський меморандум однією з основних помилок, допущених владою за час незалежності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram